Stanari Novogradske razočarani, od spiska obećanja – još ništa

Vesti 28. nov 201819:28 > 19:33
N1

Već četiri meseca stanari Novogradske ulice u Zemunu muče muku sa kućama i zgradama u kojima žive. Strepe - hoće li im se sopstveni krov srušiti na glavu. Naime, u julu je, usled radova na popravci vodovodne cevi, došlo do sleganja tla i pomeranja kuća, u kojima je grad zabranio stanovanje.

Uprkos tome, meštani ne izlaze iz svojih stanova i pitaju Grad Beograd – kada će im popucale kuće vratiti u prvobitno stanje?

Nije se u tom kutku Zemuna desio zemljotres, desila se popravka vodovodne cevi. Ali, umesto da ulični radovi građanima u ulici stvore bolje mesto za život, jednu kuću su bukvalno opustošili, a 25. jula nekima je tu došao kraj stanovanju.

Aleksandar Trajković, stanar Novogradske ulice, kaže da je ispao prozor, da su vrata bila otovorena i sve ruinirano.

Nešto „bolje“ prošla je komšinica u susednoj zgradi. „Ujutru samo kako sam ustala zid je otišao. Nisam znala o čemu se radi dok nisam izašla na ulicu“, priča Mira Milinković.

A na ulici 26 porodica sa istom mukom – popucali im zidovi, vrata i prozori ne dihtuju. Tek dva meseca posle, u oktobru, meštane je došao da teši zamenik gradonačelnika prestonice. Obećao je Goran Vesić tada zabranu saobraćaja u ulici, kako napukle kuće ne bi trpele još potresa. Vožnja, zaista, jeste zabranjena, ali samo na saobraćajnom znaku. Meštani kažu, tutnje ovuda mešalice, kamioni, ali i autobusi.

„Postavljene su metalne prepreke, međutim, one su lake za ukljanjanje i vozači ih uklanjaju sami“, kaže Aleksandar Banjević, stanar Novogradske ulice.

Obećao je zamenik gradonačelnika da će na teren izaći i stručnjaci Građevinskog fakulteta kako bi isprojektovali sanaciju. Čekajte projektante u kućama – dobili su savet stanari.

„Dežuramo, ali njih još uvek nema“, kaže Aleksandar Banjević.

Nema ni bagera koji ruši „Pčelicu Maju“ – vrtić, na koji je stavljen katanac, jer je popucao i pritiska ostale kuće. Zbog toga grad, najavio je Vesić, ovo obdanište sravnjuje sa zemljom.

Stanar Aleksandar Trajković podseća da je to bilo 3. oktobra, dakle pre gotovo dva meseca. „Znači, vrtić nije srušen, moja kuća nije srušena“.

I tu listi obećanja nije bio kraj. Zamenik prvog čoveka prestonice naložio je sastanke na 7 dana, s ciljem da se prati situacija. Ali, za dva meseca sastali su se jednom.

„Upravo taj nedostatak informacija i obećanih sastanka kod ljudi rađa strah. A strah rađa pretpostavke i paniku“, navodi Banjević.

Paniku nije umanjilo ni po 182 hiljade dinara pomoći od grada. Stanari se nadaju da će bar na proleće prestonica sanirati štetu. Pod uslovom da prežive zimu.

„Juče sam čula da je toliko puklo negde, dođem, nemam pojma, možda je neka cigla negde pukla i tako osluškuješ samo. Kad je tišina ono se čuje negde nešto stalno pucketa“, kaže Mira Milinković.

Nudili su iz grada stanarima i preseljenje – u zemunski Kamendin. Smeštaj je neuslovan, odgovaraju meštani Novogradske. Većina će čekati sanaciju na zvanično zabranjenoj, ali svojoj adresi.