Jeremić svedočio na suđenju Patriku Hou u Njujorku

Vesti 28. nov 201810:59 > 11:05
N1

Na suđenju bivšem ministru unutrašnjih poslova Hongkonga Patriku Hou u Njujorku učestvovao sam kao svedok američkog tužilaštva, u procesu u okviru kojeg nikada nisam bio ni okrivljen niti osumnjičen, izjavio je lider Narodne stranke i bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

„Protiv mene nikada nije vođena bilo kakva istraga, i nikada nisam tražio, niti imao bilo kakvu nagodbu sa pravosudnim organima SAD“, naveo je Jeremić u saopštenju.

POVEZANE VESTI

„Svedočenje je trajalo nekoliko sati tokom kojih sam odgovarao na pitanja tužioca i advokata odbrane koja su se ticala načelno načina rada u međunarodnim poslovima, mog rada kao međunarodnog konsultanta i kontakata koje sam imao sa Hoom i drugim ljudima iz sveta međunarodne politike i biznisa“, navodi se u saopštenju.

Jeremić je naveo da nije imao „ništa loše da kaže o optuženom“, jer od njega nikada nije dobio ponudu da učestvuje u nečemu što bi se moglo smatrati nelegalnim ili neetičkim.

„Moje svedočenje se, kao što sam najavio, pre svega odonosilo na činjenicu da sam upoznao Patika Hoa i bivšeg šefa diplomatije Senegala šeika Tidijana Gadijoa, ne i na njihovu dalju saradnju, jer u njoj nisam učestvovao – sto sam i potvrdio pred sudom“, piše u saopštenju.

Jeremića su srpski tabloidi optužili za umešanost u prljave poslove sa Hoom. On je tužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića jer ga je nazvao „šefom međunarodne bande lopova“. Sud je odbio tužbu, pa se obratio Apelacionom sudu, čiju odluku čeka.

„Na žalost, ne verujem da će to zaustaviti mašineriju laži predsednika Srbije i njegovih tabloida u pokušaju da me dalje diskredituju. Takođe, ne verujem da će mi se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon dokaza koji nesumnjivo demantuju sve njegove tvrdnje, izviniti“, dodao je Jeremić.

On smatra da je sada „potpuno izvesno“ da će dobiti proces povodom tužbe za uvredu“ i da je jedino otvoreno pitanje da li će se to dogoditi pred domaćim sudom ili u Strazburu.

„U pitanju je stotine napisa i naslovnih strana, a pravni tim Narodne stranke upravo priprema pravne korake koje ćemo u narednom periodu prema njima preduzeti“, naveo je Jeremić u saopštenju.