Vučić: Helikopter imao goriva, ne isključujemo kvar

Vesti 17. mar 201521:49 > 21:53
N1info

Nisu tačni navodi da je srušenom helikopteru Vojske Srbije nestalo goriva, ali se ne isključuje kvar, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je za RTS rekao da tek treba da se utvrdi da li je kvar uzrok pada helikoptera Vojske Srbije, u kome je poginulo sedam ljudi. On je rekao da je helikopter imao goriva za još više od sat vremena leta od momenta kada je pao, da je bio ispravan kada je poleteo i da su letilicom upravljali vrhunski obučeni ljudi.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema prelimenarnim rezultatima istrge, u jednom trenutku pilot kaže „vidim pistu, a u drugom ponovo ne vidim pistu i imam problem, moram u penjanje“, preneo je Vučić i dodao da je vlast dobila čitač za crnu kutiju i da će se ustanoviti se da li je bio kvar motora ili neki drugi problem.

On je rekao da je bilo goriva za letenje do 23.30, a da se helikopter srušio oko 22.30 časova. Premijer je ponovio da su to bili najbolji naši profesionalci na najboljem helikopteru i da će se odgovor znati kada se bude ispitala i druga „crna kutija“.

Kako je dodao, ukoliko bude utvrđeno da je bilo do kakvih kršenja procedure, a nije, sudeći po onome što se vidi do sada, naravno da će neko da odgovara. Premijer je dodao da ne razume insistiranje na krivici i zapitao: „A zašto neko mora da bude kriv?“.

Gašić bio u Kruševcu

Vučić je rekao da je proceduru mogao da prekši brigadni general Predrag Bandić, ali da je to nemoguće i da se to nije desilo. „Bandić je legendarni heroj, najpoznatiji od svih naših vojnika“, kazao je Vučić.

„Da izmislimo, možemo da kažemo kriv je Bandić. Tri dana slušam svašta i ne mogu da razumem šta se krije iza svega toga. Odakle nekome dokaz da je neko za nešto kriv. Tri dana se trudim da razumem, sem mržnje ne vidim ništa. Zato ne izmišljajte da vam smetaju Gašić i Lončar. Vaša tema sam ja i rušenje vlasti. Zato – rušite mene“, kazao je Vučić.

On je rekao i da se ne plaši odgovornosti, ali da su mu smešni oni koji misle da će iz lične mrznje da nastave da pljackaju i da otimaju. „Da se nije otišlo po dete, kritičari bi rekli da je to zbog veroispovesti roditelja deteta“, dodao je Vučić i izrazio nezadovljstvo zbog komentara da su ministri Gašić i Lončar išli na aerodrom da bi se slikali.

„Gašić je bio u Kruševcu, niko nije hteo da se slika. Helikopter je trebalo da sleti na VMA, a kada je ministar Lončar čuo da nije sleteo i da će otići da aerodrom, Lončar je otišao tamo da vidi kako je dete“, rekao je Vučić.