Stefanović: Režim podelio Srbiju na partijske feude

Vesti 27. nov 201820:50 > 20:51
N1

Lider Levice Srbije Borko Stefanović rekao je u Pressingu da se, nakon napada u Kruševcu, plaši da nasilje može da ide u dalju eskalaciju, i da je za prebijanje koje mu se dogodilo objektivno odgovorna vlast.

Stefanović je rekao da je za njega napad bio „šok“ jer, kako je kazao, iako je bilo napada na aktiviste opozicije, još nije bilo napade na vidljivije ljude u javnosti iz opozicije.

„Šest, sedam godina obilazim Srbiju i nikad nisam imao nijednu neprijatnost, to je bio šok za mene. Rekao sam im (napadačima) dobro veče, što je neka vrsta mračne ironije u svemu… Kao da se skala pomerala, bilo je pritisaka, ucena, batinaša u džipovima, ovo jeste posebno u smislu da je taj napad na nas došao kao kulminacija, i privukao i medijsku pažnju onih medija koji su usepli da sačuvaju svoju čast, ali ni njih nije previše“, naveo je.

On je ponovio da je u napadu u Kruševcu zadobio teške telesne povrede, iako, kako je rekao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da taj napad relativizuje karakterišući povrede kao lakše.

Stefanović je gostujući na televiziji N1 rekao da „svaki student prava zna da je izbiti nekome tri zuba teška telesna povreda, kao i ako neko izgubi svest zbog udarca“.

POVEZANE VESTI

 „Napadača je bilo više, ne dva, tri. Išli su u grupama i pratili nas ceo dan, tu nije bilo nikakve spontanosti, već što bi narod rekao – sačekuša“, kazao je Stefanović.

Dodao je da Vučić napad na njega karakteriše kao „incident“, dok to što kosovska policija nije pronašla Milana Radoičića kod kuće naziva pokušajem ubistva.

„Ne znam da li je Radoičić odgovoran, kao što ne znam sa sigurnošću sa dokazima, ko je bio naručilac napada na nas, ali znam da je Vučić izašao sa pravnim kvalifikacijama o napadu na nas, a isto tako i o Radoičiću, da nije kriv. Mislim da se taj poligraf zove Aleksandar Vučić i da je on taj koji određuje ko je kriv a ko nije kriv. Mi smo se šipkama sami udarili u glavu, a on zna da Radoičić nije kriv…To je lični režim jednog čoveka koji određuje ko je kriv, a ko nije“, rekao je Stefanović.

Stefanović je upitao kako Vučić može znati izjave ljudi koji su ga napali, kada je po zakonu nemoguće da u njih ima uvid bilo ko sem tužioca.

„Ta mesna zajednica Rasadnik u Kruševcu je stvorila uslove da posadimo seme jednistva u srpskoj opoziciji. Ako za naprednjačku šipku nema razlike između Boška Obradovića, Saše Jankovića, Vuka Jeremića, Tadića, onda ni mi ne možemo imati razlike među sobom i moramo biti svi zajedno“, kazao je Stefanović.

Stefanović je kazao da vlast stvara takvu atmosferu i duboku podelu u društvu već sedam godina. Rekao da ne misli da su „Vučić ili (direktor BIA Bratislav) Gašić nekome rekli da ga pretuku, jer, kako je rekao, svesni su da je taj napad „visoko štetan po njihove interese“.

„To su uradile dahije koje su se odvojile od sultana, ili koje hoće da mu se dodvore sultanu pokazujući da mogu njegovim neprijateljima da otvore glavu“, kazao je Stefanović. „Težina odgovornosti je na režimu. Oni su hteli da nas uplaše i zaustave, ali neće nas ni zaustaviti ni uplašiti“, poručio je Stefanović.

Kako je rekao, režim je objektivno odgovoran jer je podelio Srbiju na partijske feude. „Imate ljude koji kontrolišu čitave regione. Zato su ovo uradili. Fašizam je kad tučete zbog političkih stavova protivnike, kad hoćete da kažete da je vaš protivnik manje vredan nego glodar ili bubašvaba, kad kontrlišete sve medije“, zaključio je Stefanović.

Ogroman je strah na lokalu, rekao je Stefanović i, govoreći o izborima koji su raspisani u četiri opštine, dodao da se postavlja se pitanje da li i u Lučanima treba ići na izbore, ali o tome će Savez za Srbiju „doneti odluku jednoglasno kao i do sada“.

Pogledajte gostovanje u Pressingu: