Bogdanović: Izjave o Radoičiću – to nije posao predsednika Srbije

Vesti 27. nov 201818:42 > 18:42
N1

Nije trebalo da gradonačelnici sa Kosova podnose ostavke, njih je narod dole izabrao i oni njemu odgovaraju, očekivao bih da će ministri u kosovskoj vladi zatražiti hitno razrešenje, rekao je bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Tenzije na severu Kosova nakon hapšenja Srba zbog ubistva Olivera Ivanovića, i uvođenja taksi Prištine na uvoz robe iz Srbije od 100 odsto. Predsednici četiri opštine sa severa podneli su ostavke zbog toga i prekinuli svaku komunikaciju sa Prištinom.

Podnošenje ostavki gradonačelnika ne rešava probleme, ali jeste da prekid odnosa sa Prištinom može da bude vrsta pritiska, kazao je Bogdanović.

POVEZANE VESTI

 „Mislim da nije trebalo da gradonačelnici podnesu ostavke, Priština će upravo na taj način još više izvrsiti pritisak i još više nas satanizovati na severu Kosova, sad smo im dali alibi da kažu da postoje paralalelne strukture koje ugrozavaju nezavisnost. Ali odgovornost je na gradonačelnicima, siguran sam da nisu sami doneli takvu odluku, i da su bili u komunikaciji sa Beogradom.. ali kad donesete takvu odluku treba da mislite o svemu“, kazao je.

U te četiri opštine ipak postoje opštinska veća, njih je narod dole izabrao i oni njemu odgovaraju, njihova obaveza sada je da organizuju narod i pomoć i da brinu o bezbednosti i naroda, dodao je.

Bogdanović ocenjuje da je prvo trebalo da ministri u kosovoskoj vladi podnesu ostavke, i da je očekivao prekid odnosa sa Prištinom.

„Jer se Srbi na Kosovu pitaju šta uopšte tražimo u kosovskim institucijama… Ne možete učestvovati u radu vlade, voditi se kao ministar a ta ista vlada uvodi mere protiv naroda, države, i da i dalje tamo postojite. Prvo sam očekivao pismo Haradinaju, da se traži da ih razreši sa ministarskih mesta… Videćemo, možda se to desi ovih dana“, kazao je.

On je upozorio da treba biti jako obazriv. „Moramo misliti i o narodu južno od reke Ibar“, precizirao je.

Povodom izjave predsednika Srbije da je srpska policija utvrdila da Milan Radoičić nije ubio Olivera Ivanovića niti učestvovao u pritpremi ubistva, Bogdanović kaže da je to „dokaz da Srbija nije pravna država“. On je kazao i da svi očekuju da se pronađu ubice Ivanovića, ali da hapšenja u Kosovskoj Mitrovici pokazuju svu osionost i bahatost Prištine i da ni Prištini nije stalo da se pronađu ubice.

„Ne može ni predsednik ni bilo ko u Srbiji niti da okrivljuje niti da abolira bilo koga. Nije posao predsednika da izlazi sa tim, ako je bio u tužilaštvu, policiji, oni treba da se obrate, a ne predsednik… ponekad ne mogu da shvatim da živim u državi gde je sve dozvoljeno“, kazao je.

Bogdanović je ocenio i da ne može Evropa da ćuti na izjave sa Kosova i poteze i Prištine i ne reaguje, i da ga čudi da međunarodna zajednica, ili njen deo koji ima najveći uticaj, nije reagovala na adekvatan način.

Izjavom da Radoičić prvi branio Mitrovicu, predsednik je uvredio sve nas koji smo učestvovali u odbrani Kosova na severu ili borbu naroda na severu Kosova.

„Takve poruke demorališu celu nečiju borbu, neshvatljivo je, bilo koju funkciju da vršite morate biti odgovorni za svaku izrečenu reč, pre nego što ih iznesete“, zaključio je on.