Čelnici opština na severu Kosova podneli ostavke

Tanjug/Sava Radovanović

Nakon vanrednih sednica skupština opština sa srpskom većinom na severu Kosova, čelnici Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana podneli su ostavke.

Na vanrednim sednicama razmatrala se trenutna političko-bezbednosna situacija, a ostavke su do sada podneli gradončelenik Kosovske Mitrovice Goran Rakić, predsednik opštine Leposavić Zoran Todić, predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović.

Rakić je naveo da je ostavku podneo zbog „uvođenja anticivilizacijskih taksi kojima je Srbima na Kosovu i Metohiji ugroženo pravo na život, lečenje i informisanje kao i neopravdanog hapšenja građana severne Mitrovice i pokušaja ubistva potpresednika Srpske liste Milana Radoičića“.

Rakić je izjavio da posle ostavki, administracija lokalne samouprave prištinskog sistema na severu više ne postoji.

Na sve odluke Prištine međunarodna zajednica danas ćuti (…) Administracija više ne postoji, ne zbog našeg hira, već zbog poteza kojima se onemogućava normalan život srpskom narodu na Kosovu i Metohiji“, rekao je Rakić i predočio da zbog taksi od 100 odsto koje je uvela Priština, srpska deca sutra neće imati osnovne uslove za život.

Priština je poslala do zuba naoružane ljude ne da uhapse, već da ubiju našeg brata Milana Radoičića. Brate uz tebe smo“, poručio je Rakić.

Sud u Kosovskoj Mitrovici, sa sudskim jedinicama u Zubinom Potoku i Leposavću, i sve sudije i radnici tih sudova, prestali sa radom danas u 9 sati, solidarišući se sa građanima i protestima koji su organizovani zbog mera Prištine i kršenja ljudskih prava Srba na Kosovu.

Vlada Kosova saopštila je da nema informacije da su gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova podneli ostavke.

U Kosovskoj Mitrovici održava se i protest protiv taksi koje je uvela kosovska vlada. Ispred zgrade suda u okupio se veliki broj građana, javlja KoSSev.

Član kriznog štaba Srpske liste Slavko Simić ocenio je da Srpska lista danas organizuje miran protest i da nastavlja mirnu borbu da se suprotstave politici Prištine i da će ukoliko se ta politika ne promeni Srpska lista sigurno preduzimati dalje korake koji će „racionalni i u skladu sa situacijom“.

Prištinski mediji, s druge strane, optužili su predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću dao instrukcije za akcije koje će država Srbija preduzeti na severu