Mustafa: Vlada Srbije i dalje diskriminiše Preševsku dolinu

Vesti 27. nov 201810:07 > 10:12
Podeli:
Izvor: FoNet/Ljiljana Stojanović

Novoizabrani predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u Srbiji Ragmi Mustafa nezadovoljan je što jedna od tema zajedničke sednice vlada Albanije i Kosova u ponedeljak u Peći nije bila i Preševska dolina, a na svom Fejsbuk nalogu požalio se da Vlada Srbije diskriminiše tri opštine na jugu.

Kao novoizabbrani predsednik NSA, Mustafa je na svom Fejsbuk profilu napisao da je „razočaran“ jer Preševska dolina – kako Albanci zovu opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa – nije bila tema zajedničke sednice vlada Kosova i Albanije u Peći niti potpisanog sporazuma.

Mustafa navodi da je Fond za Preševsku dolinu, koji su ove dve vlade osnovale 2014. godine na zajedničkoj sednici u Prizrenu, bila „ohrabrujuća odluka“ ali da Vlada Srbije Preševsku dolinu i dalje diskriminiše „u svim oblastima“.

On je dodao i da će novo rukovodstvo Nacionalnog saveta Albanaca raditi na produbljivanju komunikacije i saradnje sa vladama Albanije i Kosova, pozivajući se na modele „koordinacije i saradnje mađarskog i hrvatskog Nacionalnog saveta sa vladama u Budimpešti i Zagrebu“.

„Oni su dobar primer koji nam mogu poslužiti u budućnosti“, navodi Mustafa.

Verifikovanjem mandata izabranim članovima u Bujanovcu je formiran Nacionalni savet Albanaca u novom sazivu.

Većinu članova, šest, ima PDD koji, zajedno sa dva člana iz Demokratske partije Albanaca (DPA).

Svoje predstavnike u Nacionalnoim savetu imaju i Alternativa za promene predsednika opštine Preševo Šćiprima Arifija, Demokratska partija Nagipa Arifija i Pokret za reforme predsednika skupštine opštine Preševo Samija Salihua.

Nacionalni savet Albanaca ima ukupno 15 članova.

Nadležnosti nacionalnih saveta manjina u Srbiji su s obrazovanje, kultura, informisanje i službena upotreba jezika i pisma.