Za godinu i po razmatrano 64000 slučajeva nasilja u porodici

Vesti 26. nov 201817:37 > 17:44
Tanjug/Jaroslav Pap

Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmatrano je 64.000 slučajeva nasilja, a izrađeno je više od 16.000 individualnih planova zaštite, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je to rekla u Novom Sadu u poseti Sigurne ženske kuće u okviru međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

„Nije sramota biti žrtva, sramota je na strani onoga ko nasilje čini, sramota je na strani svakoga od nas ko za nasilje zna, a ne prijavi ga i upravo suština ovog zakona jeste da podigne svest svih nas da nasilje prijavljujemo“, rekla je Kuburović, a navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Kuburović je kazala da broj prijavljenih slučajeva pokazuje da je veliki broj nasilja u porodici, ali i da je taj zakon ohrabrio žene da nasilje prijavljuju i da traže institucionalnu zaštitu.

„To znači da se svaki slučaj pojedinačno razmatrao, da su utvrđene konkretne mere u svakom slučaju koje treba da se preduzmu i da mora da se prati realizacija tih mera. Na nivou svakog tužilaštva formirana je Grupa za koordinaciju, koja mora u svom radu da obuhvati tužioce, policijskog službenika koji se bavi borbom protiv nasilja u porodici, kao i predstavnika centra za socijalni rad“, rekla je ona.

U saopštenju se navodi da je Kuburović kazala da je Skupština Srbije usvojila Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, pa će na taj način sve žrtve nasilja imati mogućnost da imaju advokate, da imaju stručnu odbranu, a teret troškova snosiće Budžet Srbije i lokalne samouprave.

„Ministarstvo pravde nastaviće da prati implementaciju zakona. Ovako veliki broj slučajeva govori da su žene osnažene i da prijavljuju nasilje, da imaju poverenja u nadležne institucije. Sa druge strane, i nasilnicima se pokazuje snaga države, da neće biti tolerisano nasilje. Moramo svi zajedno da radimo na širenju svesti o borbi protiv nasilja u porodici“, rekla je Kuburović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kazao je da „nasilje nije prihvatljivo sa moralne tačke, sa opštedruštvene, a naravno da nije prihvatljivo ni zakonski.

Upravnica Sigurne ženske kuće u Novom Sadu Nada Padejski Šekerović rekla je da je od početka godine 96 osoba zbrinuto u sigurnoj ženskoj kući.

„To su 43 žene i 53 dece. Taj podatak govori da je grad Novi Sad podržavanjem i obezbeđivanjem skloništa za žrtve nasilja u porodici, spasao živote za svojih 96 građana“, rekla je Padejski Šekerović, a navodi se u saopštenju.