Simić: Situacija alarmantna, zaliha u KBC ima za 9 dana

Vesti 25. nov 201810:26 > 10:32
Podeli:
Izvor: Tanjug/Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da nema nikakve najave da će Priština povući odluku o povećanju takse na srpske proizvode na 100 odsto i da se treba pripremiti na činjenicu da bi blokada srpskih namirnica mogla da potraje.

Simić je za Kurir rekao da ako Priština ne povuče odluku o povećanju taksa, u utorak će biti nastavljeni mirni protesti protiv pokušaja Prištine da getoizira Srbe na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da je situacija na Kosovu i Metohiji alarmantna, jer zaliha hrane i medicinskog materijala ima do kraja nedelje. Dodao je da se postojeće zalihe smanjuju, da KBC Kosovska Mitrovica ima zaliha za još osam do devet dana u redovnim okolnostima, a u Studentskom centru zalihe hrane su dovoljne za šest dana po redukovanoj ishrani.

POVEZANE VESTI

„Ipak, raduje jasna poruka naših privrednika da oni neće, dok traju zalihe, podizati cene proizvoda, da se apsolutno solidarišu s građanima i da ih pozivaju da ne stvaraju zalihe. Privrednici su se stavili na raspolaganje kriznom štabu“, rekao je Simić.

„Na Kosovu je stanje mirno, ali sa visokim tenzijama koje se osećaju među gradjanima. Zabrinuti su i nervozni. Ipak, Srbi na Kosmetu su odlučni da istraju u svojim pravednim i opravdanim zahtevima da se ukine blokada uvoza robe iz centralne Srbije, jer ćemo u protivnom, imati humanitarnu katastrofu“, rekao je Simić.