Božović: Nemojte da ćutite, sutra će doći i na vaša vrata

Vesti 22. nov 201809:30 > 09:40
N1

Narodni poslanik Demokratske stranke Balša Božović izjavio je za N1 da su glumci Narodnog pozorišta koji su protestovali protiv smene direktora Drame Željka Hubača, opoziciji u Srbiji dali domaći zadatak. Pokazali su da snagom volje i principa možete uraditi sve, ocenio je Božović ističući da takve organizovanosti i solidarnosti nema u opoziciji.

Božović je u Novom danu TV N1, komentarišući razrešenje upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejana Savića, ocenio da do toga nije došlo usled pritiska javnosti, već glumaca nacionalnog teatra koji su javno protestovali protiv smene direktora Drame Željka Hubača, zahtevajući da Savić ode sa funkcije.

“Glumci su opoziciji u srbiji dali domaći zadatak. Ovo znači solidarnost! Kada (glumica Narodnog pozorišta) Hana Selimović kaže da joj nije stalo da li će sutra da radi, da li će imati posao, već da je to pitanje kičme i principa”, istakao je poslanik DS-a.

Vlast se toga uplašila i zato je Savić na kraju razrešen dužnosti, uveren je Božović i poručuje da je protest glumaca pokazao da snagom volje i principa možete da uradite sve.

“Da li je opozicija u tom stanju organizovanosti i solidarnosti, mislim da nije. To nedostaje da bi stvari bile bolje u Srbiji”, smatra on.

Nedostatak solidarnosti, prema njegovoj oceni, suštinska je tema u Srbiji i to, dodaje Božović, pokazuje i primer Sergeja Trifunovića čija je predstava izbačena sa Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu.

“Šta se dešava Sergeju, sutra će se desiti drugima. Oni koji ćute, moraju da znaju da će sutra doći i do njih, a da neće imati ko da reaguje”, upozorio je Božović, ali je istovremeno dodao i da pozdravlja gest dramaturga Siniše Kovačevića koji je tim povodom vratio nagradu festivalu u Aleksincu, kao i to što je 60 građana vratilo karte.

Kaže i da nije siguran da li je pri odluci vlasti u Aleksincu bilo političke direktive sa vrha, već da “smo se pretvorili u ‘Balkanskog špijuna’, gde sitne velmože rade ono što misle da bi njihov šef voleo, i onda nastaje totalno ludilo”. Problem je, međutim, što vrhuška na čelu sa Vučićem, ćuti na sve to, konstatuje Božović.

Najčešći odgovor režima i njegovih pristalica, s druge strane je da je put za takvo ponašanje utrla DS dok je bila na vlasti – i kada je reč o partijskom zapošljavanju i kada je reč o pokušajima da se izvrši pritisak na medije. Božović kaže da nije bio funkcioner u vreme kada je DS bila na vlasti, ali da priznaje da su tada činjene greške.

“Slušao sam razne priče, negodovali smo i u samoj partiji na određene afere, imali smo živu stranačku politiku – bili su prekori, ukori, bilo je grešaka. Da je bilo brutalnosti? Apsolutno ne. Javnost je uticala na DS, posebno kada su u pitanju najvažnije stvari”; podseća on.

Doktori nauka ostali bez posla, na njihova mesta došli naprednjaci

Božović je odbacio tvrdnje direktor škole Visoke medicinske škole u Ćupriji Hristosa Aleksopulosa da je ranije i DS rukovodila tom školom, i „da je novac isisavala sa računa škole, što je ustanovu odvelo u deficit, a da je tek po prijavi, jedan od predhodnih direktora pravosnažno osuđen za traženje i primanje mita“.

DS, kaže Božović, nikada nije postavljala direktore po školama. Ističe da je strahota to što je devet profesorki škole u Ćupriji, doktorki nauka, ostalo bez posla, da bi na njihova mesta došli visoki funkcioneri Srpske napredne stranke.

“Njih 11 visokih funkcinera SNS-a zamenilo je doktorke nauka. Izmišljeni su predmeti za njih i sada im uzimaju plate. Izemđu politike krađe bele tehnike tokom ratnih devedesetih, i otimanja plata u miru ne postoji suštinska razlika. To danas predstavlja SNS”, tvrdi Božović.

Među funkcionerima SNS-a koji su postali profesori škole u Ćupriji su i narodni poslanici Vladimir Orlić i Aleksandar Martinović za koje je prosvetna inspekcija utvrdila da su nezakonito zaposleni.

Njih dvojica imaju 11 plata, a ovih devet nemaju nijednu. To znači došli su na vaša vrata, uzeli vam platu, dostojanstvo… To su suštinske stvari, rat između jednih i drugih (vlasti i opozicije) toliko je veliki da ljudi ne obraćaju pažnju na ono što čini svakodnevni život”, primetio je poslanik DS-a.

Dodao je i da će svaki dan čekati ministra prosvete Mladena Šarčevića ispred njegovog kabineta, kako bi razgovarali o slučaju škole u Ćupriji jer od toga, prema njegovoj oceni, zavisi budućnost Srbije.

Kazao je i da se zalaže za promenu izbornog sistema kako bi građani direktno birali svoje predstavnike u parlamentu i znali ko ih predstavlja. Tvrdi da je i sam nekoliko puta glasao suprotno odlukama svoje partije i da sa ovakvim izbornim sistemom Srbija ne može u EU.