"Plavo za svako dete" – obeležen Svetski dan deteta

Vesti 20. nov. 201820:52 > 20:56
Podeli:
Izvor: Tanjug / Zoran Žestić

Svetski dan deteta obeležen je danas u Srbiji pod sloganom "Plavo za svako dete", a plavom svetlošću su osvetljene zgrade Doma Narodne Skupštine, Palate Albanija, mosta na Adi, fontana na Slaviji i most na Koridor 10 kod Vladičinog Hana.

Na svečanosti u Domu Narodne skupštine povodom Svetskog dana deteta, koji se od 1989. godine slavi u celom svetu na današnji dan, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović je rekla da deca moraju biti zaštićena i zdrava, i imati osnovu za školovanje i kasnije zaposlenje.

„Nažalost, danas tek 17 odsto našeg stanovništva čine mlađi od 17 godina. Zadatak svih nas ostaje briga za naše najmlađe, prevencija i zaštita dečijih prava jer su ona naša budućnost“, kazala je ona, a prenela kancelarija UNICEF-a u Srbiji.

Izvor : Tanjug / Zoran Žestić

Potpredsednik Skupštine Srbije i član Odbora za prava deteta Veroljub Arsić rekao je da Srbija već 29 godina od potvrđivanja Konvencije o pravima deteta, pokazuje potpunu i kontinuiranu posvećenost zaštiti prava deteta.

„Narodna skupšitna je uvek bila usmerena u pravcu zaštite dečijih prava i poboljšanju položaja dece, a to je formalizovala 2012. kada je obrazovan Odbor za prava deteta kao posebno i stalno radno telo“, kazao je Arsić.

Izvor : Tanjug / Zoran Žestić

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da je Beograd veliki grad, koji mora misliti o svoj deci.

„Posebno o onoj kojima je potrebna najveća pomoć. Posebnu pažnju moramo da poklonimo najugroženijim grupama – deci bez roditelja, deci iz siromašnih porodica, deci sa smetnjama u razvoju. Želim da naglasim da ćemo uskoro otvoriti prebivalište za decu u kome će više od 600 dece koja nemaju smeštaj biti zbrinuta“, kazao je Radojičić.

Izvor : Tanjug / Zoran Žestić

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina De Dominićis rekla je da „samo zajedno, udruženi imamo snagu i moć da napravimo konkretne promene za decu i mlade“, i da „dobrobit dece nije samo pitanje koje se tiče onih koji neposredno rade sa decom, nego obaveza celog društva“.

Kako je saopšteno, UNICEF u Srbiji je Svetski dan deteta obeležio kroz niz aktivnosti: bojenje murala sa decom u školama, dijalog o problemima tinejdžera kroz konferenciju „Teen Talk“ u Domu omladine, i promotivnim akcijama u šoping centrima.

Društvene mreže bile su obojene u plavo, piše u saopštenju.