Kosovo nije primljeno u Interpol

Vesti 20. nov 201809:33 > 13:35
Izvor: Tanjug/MUP Republike Srbije

Nakon dva kruga glasanja na Generalnoj skupštini Interpola na zasedanju u Dubaiju, Kosovo nije primljeno u članstvo u ovoj međunarodnoj policijskoj organizaciji. Protiv prijema Kosova u Interpol glasala je 51 država, 68 je bilo "za", a uzdržano 16.

Glasalo se u dva kruga, a za članstvo je bila neophodna dvotrećinska podrška zemalja članica.

Za prijem Kosova u članstvo u prvom krugu glasalo je 76, protiv je bilo 56, a uzdržana 22 delegata. Posle pauze, za prijem Kosova je glasalo 68, protiv je bio 51, a uzdržano 16 delegata.

14.10 – Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin: Čestitao sam ministru Nebojši Stefanoviću rođendan, a i na sjajnom radu u Dubaiju. Praznik i pobeda se dobro slažu.

13.40Slavlje na ulicama Kosovske Mitrovice (VIDEO).

13.26 – Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat: Šteta što Kosovo nije primljeno u Interpol.

13.35 – Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli je posle neuspeha da se Kosovo učlani u Interpol izjavio da je Srbija vodila nemilosrdnu borbu protiv članstva Kosova u ovoj organizaciji i dodao da kosovske institucije treba da daju veliki značaj dijalogu jer treba da se stvori perspektiva za građane Kosova.

13.28 – Socijalistička partija Srbije čestitala je državnom rukovodstvu na zajedničkim naporima i, kako se navodi, velikoj diplomatskoj pobedi Srbije i srpskog naroda povodom odbijanja zahteva Kosova za članstvo u Interpolu.

„Ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova uspela su, uprkos brojnim pritiscima, da spreče da tzv. Kosovo bude primljeno i u ovu međunarodnu organizaciju i tako omogućila pobedu međunarodnog prava koje brojne države godinama unazad urušavaju“, navela je SPS.

13.20 – Demokratska stranka Srbije ocenila je da je odluka kojom je odbijen zahtev Kosova da se učlani u Interpol pravilna i jedino moguća i da pokazuje da Beograd treba da odustane od ideje razgraničenja.

13.05Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je, povodom odbijanja zahteva Kosova da postane članica Interpola, da je ohrabrujuće da je bar neka od međunarodnih institucija od kredibiliteta postavila barijeru Prištini. Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović smatra da će odbijanje zahteva za članstvo Kosova u Interpolu, omogućiti vraćanje Prištine za pregovarački sto sa Beogradom, koji se vodi u Briselu.

12.59 – Ambasada Velike Britanije u Prištini: Odluka razočaravajuća

12.52 – Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je da rezultat glasanja predstavlja „Pirovu pobedu“ Beograda koji je, kako se navodi, „politikom ‘što gore to bolje’, pomogao da kriminalci budu sigurniji, a borba protiv kriminala u regionu slabija“. Lider Pokreta Saša Janković je podsetio i da je pre skoro godinu dana izjavio da Srbija treba da podstakne, a ne da se protivi članstvu Kosova u Interpolu jer je to, kako je ocenio, „dobro za sigurnost građana, ostvarivanje pravde i borbu protiv kriminala“.

MUP Srbije

12.50Ambasada SAD na Kosovu: Odbijanjem zahteva Kosova gube svi.

12.35 – Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da odluka Skupštine Interpola da ne primi Kosovo u svoje članstvo pobeda Srbije, ali i pobeda prava i pravde. Mihajlović je čestitala i ministru unutrašnjih poslova Srbije Nebojši Stefanoviću i njegovom timu na svemu što su učinili da se spreči prijem Kosova u Interpol.

„Ova odluka Interpola je i potvrda politike Srbije koja insistira na pronalaženju kompromisnog i trajnog rešenja za pitanje Kosova u interesu Srba i Albanaca i mira u regionu. Sigurno je da će Srbija nastaviti sa takvom politikom“, istakla je Mihajlović.

12.20 – Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ocenio je da je Srbija na Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju dobila snažnu potvrdu za ispravnost svoje politike, kojom traži kompromis i dogovor u vezi sa Kosovom i Metohijom. Antić je rekao da je Srbija pokazala celom svetu da ima svrhe suprotstaviti se pritiscima kao načinu vođenja međunarodnih poslova i da je jedini način kompromis i sporazum.

12.10Tači: Pobedio je organizovani kriminal, gubitnici Srbija i Kosovo.

11.19 – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je odbijanje zahteva Kosova da se učlani u Interpol velika pobeda Srbije i srpskog naroda i dokaz da se ništa ne može rešavati na silu i bez dogovora sa Beogradom.

11.18 –  Aleksandar Vučić je izjavio da je pozicija Srbije osnažena, ali da ne smemo da budemo euforični i da „koristimo ovo kao pritisak na prištinsku stranu“. Prištinu je pozvao da ukine takse na srpsku robu.

11.00 – Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je da je odbijanje zahteva Kosova da se učlani u Interpol veliki rezultat Srbije i dodao da je ponosan na sve ljude u tom ministarstvu, ali i na ostale državne organe koji su se „lavovski borili“ da se to spreči.

10.53 – Vlada Kosova saopštila je da izražava duboko razočaranje što je Kosovu onemogućeno da bude deo Interpola, globalne porodice policije, koja se bori protiv transnacionalnog kriminala.

„Divlja kampanja Republike Srbije je još jednom pokazala svoj karakter protiv Kosova i protiv ideje o normalizaciji odnosa“, navodi se u saopštenju.

09.59 –  Zahtev Kosova nije prošao ni u drugom krugu glasanja.

09.50 – Priština nije uspela u prvom krugu glasanja da izbori članstvo u Interpolu, saznaje RTS. „Za“ glasalo 76, protiv 56, dok je 22 uzdržanih, objavio je na Tviteru kosovski novinar Arber Selmani, a nakon njega i prištinski portal Zeri.

Za dvadesetak minuta očekuje se sledeći krug glasanja.

09.10 – Prve su podršku Srbiji pružile Namibija, Rumunija, Venecuela i Surinam. 

09.00 – Prisutnima se obratio ministar Nebojša Stefanović koji je oštro reagovao zbog kršenja Rezolucije 1244, međunarodnog prava, i procedura Interpola, kao i politizacije ove policijske organizacije. Počela je rasprava na kojoj se zemlje-delegati javljaju za reč i obrazlažu svoju odluku. U korist Srbije su se za reč javile Španija, Maroko, Kipar, Kina, Belorusija, Rusija.

Glasanje će biti obavljeno u dva kruga, a za prijem u  članstvo je neophodna dvotrećinska podrška zemalja članica. 

Kosovo je do sada tri puta podnosilo zahtev za prijem u Interpol – 2010, 2015. i 2017. godine, a Interpol je prošle godine na zasedanju u Kini usvojio Rezoluciju po kojoj zemlje koje traže prijem moraju biti članice UN ili imati status posmatrača. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak da se nada pobedi Srbije u Interpolu u slučaju Kosova, na nije mogao da tvrdi da će odluka biti dobra za Srbiju jer su protiv njenog stava o članstvu Kosova u Interoplu „najveće svetske sile“.