Besplatan prevoz Er Srbijom na lečenje u inostranstvo

Vesti 19. nov 201814:23 > 14:25
N1

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i izvršni direktor za odnose sa državnim organima i organizacijama Er Srbije Branislav Malović potpisali su sporazum o saradnji kojim je predviđeno da se srpskim državljanima, kojima je za uspešan nastavak lečenja neophodan odlazak u inostranstvo, obezbedi kompletna podrška srpske nacionalne avio-kompanije.

Sporazumom je, kako se navodi u saopštenju, predviđeno i da se pacijentima obezbedi i besplatan prevoz na svim destinacijama na kojima Er Srbija leti.

Na taj način, našim građanima koji o trošku države budu upućivani u inostranstvo, a čije se lečenje oboljenja, stanja ili povreda ne može uspešno lečiti u Srbiji, obezbeđen je i dodatni, brz i efikasan transport do destinacije na kojoj će biti nastavljeno lečenje.

Lončar je rekao da „država Srbija kontinuirano ulaže napore kako bi sistemski omogućila svim građanima koji ne mogu da se leče u našoj zemlji da lekarsku pomoć dobiju u inostranstvu“.

„Kroz RFZO i Budžetski fond smo u prethodne četiri godine uputili u inostranstvo više od 2.000 pacijenata i za te namene izdvojili više od 23 miliona evra. Pacijentima i njihovim porodicama u svakom trenutku omogućena je finansijska, ali i stručna i logistička, odnosno najbolja moguća podrška lečenju u inostranstvu, ukoliko već ne mogu da se leče u Srbiji“, rekao je Lončar.

On je naveo da je „dragocena pomoć društveno odgovornih kompanija, poput Er Srbije, koja je prepoznala značaj brzog i efikasnog transporta pacijenata i omogućila da u svakom trenutku, pored već obezbeđenih modaliteta transporta, mogu da računaju i na njihovu podršku u tom smislu“.

Malović je izjavio da je kompanija i do sada bila društveno odgovorna i izlazila u susret zahtevima Ministarstva zdravlja, ali i pojedincima koji su se obraćali kompaniji za takvu vrstu prevoza.

On je rekao da će „Er Srbija svakog pacijenta koga uputi Ministarstvo zdravlja besplatno prevesti, a potom mu i pružiti svu neophodnu logističku pomoć oko transporta“.

„Želimo da pomognemo našim državljanima da što pre budu prevezeni do zemalja u kojima će nastaviti lečenje. U tom smislu, Sporazumom smo definisali sva prava i obaveze, kao i procedure koje treba da omoguće da se prevoz naših državljana na lečenje realizuje u najkraćem roku“, zaključio je Malović.