Nagrada novinaru N1 Miodragu Sovilju

Vesti 16. nov 201818:31 > 18:33
Izvor: N1

Novinarima koji su svojim radom uticali na borbu protiv diskriminacije i promovisanje ravnopravnosti, dodeljene su godišnje nagrade za toleranciju, na godišnjoj konferenciji "Srbija bez diskriminacije", povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije. Među nagrađanima je i naš kolega Miodrag Sovilj.

Sovilj je dobio priznanje za prilog koji govori o prevazilaženju diskiriminacije protiv dece izbeglica koja se školuju u srpskim školama.

„Diskriminacija se rađa tamo gde postoji neznanje, ljudi koji ne znaju dovoljno o nekoj socijalnoj grupi koja god ona bila, jednostavno će ispoljavati neke svoje teorije koje nisu u temelju prakse. Tu je zadatak novinara da ih objektivno informiše, kao što radi u svim temama“, rekao je Sovilj.

U kategoriji radijskog ili televizijskog priloga, nagrađeni su Suzana Duka sa Radio-televizije Srbije, Višnja Višnjić s RTS-a dok su nagrade za radijsku, odnosno televizijsku reportažu u trajanju do 30 minuta pripale Radmili Relić s obrenovačke Radio-televizije Mag, Gorici Nikolin sa Radija 021 i Mariji Marić sa Radija RTV.

Autorka najboljeg štampanog, odnosno onlajn teksta na internetu je Vladimira Dorčova Valtnerova sa portala „Storyteller“ a u istoj kategoriji nagradjene su i Marijana Čanak sa Portala o invalidnosti i Slavica Tomčić iz dnevnog lista Kurir.

Nagradu je uručila poverenica Brankica Janković, koja je poručila i da je diskriminacija reč koja se odomaćila u Srbiji.

U okviru konferencije, predstavljeno je istraživanje pod nazivom „Odnos medija u Srbiji prema diskriminaciji“, koje pokazuje da je stav novinara da su diskriminacija i govor mržnje u srpskom društvu prisutni u velikoj meri.