Dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu pravosnažno oslobođen

Vesti 16. nov 201816:18 > 16:24
N1

Apelacioni sud u Novom Sadu usvojio je žalbu dekana Pravnog fakukteta Branislava Ristivojevića i u potpunosti preinačio presudu Višeg suda, po kojoj je on u maju prvostepeno osuđen zbog diskriminacije žena i pripadnika LGBT populacije, a po tužbi poverenice za ravnopravnost.

Kako za N1 navode u novosadskom Višem sudu, Apelacioni sud je odlučio da Branislav Ristivojević stavovima iznetim u tekstu „Nasilje u porodici i nasilje nad porodicom“, objavljenom na sajtu Nova srpska politička misao, nije diskriminisao žene i pripadnike LGBT populacije, već da je izneo vrednosni sud na koji ima pravo u skladu sa slobodom izražavanja.

PROČITAJTE I:

Poverenica za ravnopravnost pokrenula je parnični postupak protiv Ristivojevića zbog navedenog teksta, jer je to, kako je ranije navela za N1, strateški bitan slučaj za javnost.

„Ovo je bio jedan od tih slučajeva jer smo smatrali da se radi o diskriminaciji posebno ranjivih grupa, žena i LGBT zajednice, dakle višestrukoj diskriminaciji i da je potencijalni diskriminator vrlo važan društveni činilac, s obzirom na to da se radi o profesoru Pravnog fakulteta“, navela je ranije Brankica Janković za N1.

Branislav Ristivojević izabran je za dekana Pravnog fakulteta u maju, a na dužnost je stupio 1. oktobra ove godine.