Koraks: Vlast bolje da je ćutala, sad svi znaju za Danas

Vesti 15. nov 201812:00 > 12:03
N1

Karikaturista Predrag Koraksić Koraks ocenio je da za njegove karikature, zahvaljujući načinu na koji je vlast na njih reagovala, "danas znaju i oni koji do prošle nedelje nisu čuli ni da list Danas postoji".

„Moje karikature su dobile tretman prve presude protiv ove vlasti koju su bez odluke suda dobrovoljno objavili i celom narodu predočili kao istinu o prirodi ovog režima, koju je više nemoguće sakriti“, rekao je Koraksić za nedeljnik NiN.

On je naveo da je vlastima bilo mnogo pametnije da su ćutali „i da su se pokrili ušima“, jer se „nivo na koji su podigli celu stvar“ pokazao kontraproduktivan. 

Objašnjavajući kako je nastala nedavna karikatura, koja je izazvala burno reagovanje vlasti, Koraksić je rekao da je gledao prenos Skupštine kada je poslanik Aleksandar Martinović govorio da „list Danas vodi harangu protiv SNS nezabeleženu od vremena Gebelsa i Hitlera“. 

POVEZANE VESTI

Koraksić je rekao da mu je odmah palo na pamet da „obrne na drugu stranu i da poslanike koji se služe tim metodama nacrta kao bebe ideologije koju pripisuju drugima“. 

„A onda je Aleksandar Martinović u Hitleru prepoznao Vučića?! Kako i zašto, ja to ne razumem. Ja nisam nacrtao Vučića“, rekao je Koraksić. 

Koraksić je naveo da se to u psihologiji zove „frojdovska omaška“. 

„To je ono što se desilo svima koji su prepoznali Vučića tamo gde ga nema. Martinović, Orlić, Vučević i svi ostali koji se ovih dana oglašavaju meni pripisiju ono što je zapravo u njihovim glavama“, istakao je Koraksić. 

On je rekao da se Slobodan Milošević pre Vučića dosetio da maše njegovim karikaturama kao dokaznim materijalom da postoji sloboda medija. 

„Kao što je Holbruk znao da to nema veze tako znaju i ovi kojima Vučić pokušava da podmetne tu demagošku priču“, naglasio je on. 

Koraksić kaže da mu je padalo na pamet da odustane od crtanja Vučića, ali jedino iz etičkih razloga, jer nije „više siguran da li je u redu da crta nešto za šta je sve očiglednije da je preraslo u dijagnozu“. 

Kako je rekao, u tom smislu je u velikoj dilemi da li treba da odustane ili da nastavi da crta „sve dok se ne pojave neki lekari koji će imati hrabrosti da konstatuju o čemu se radi“. 

„To je ozbiljno etičko pitanje s kojim se u dosadašnjoj karijeri nisam susretao“, rekao je Koraks.