Kriterijumi Ministarstva: Dve naslovnice – dva aršina

Vesti 14. nov 201819:19 > 19:19
N1

Aršini - isti ili ne kad je reč o odnosu države prema medijima? U ovom slučaju - novinama. Proteklih mesec dana dve naslovne strane: jedna - Danasa, sa karikaturom Predraga Koraksića Koraksa, a druga - Ilustrovane politike, sa slikom pojedinih novina, među kojima upravo i Danasa, i naslovom "Psi su pušteni".

Dve naslovnice i dve reakcije resornog ministarstva… Za Danas – osude, za Ilustrovanu politiku – proglašavanje nenadležnosti. Zašto je tako – ostaje nejasno i pored pokušaja da se do objašnjenja dođe od državnog sekretara zaduženog upravo za medije.

POVEZANE VESTI

 Aršini su različiti, i džavni sekretar Aleksandar Gajović koji izbegava odgovor zbog čega je ministarstvo saopštenjem reagovalo na naslovnicu Danasa, a proglasilo se nenadležnim u slučaju izdanja Ilustrovane politike. Kaže da je o tome govorio pre dve nedelje i više o tome ne želi.

„Tada sam u kameru vaše televizije rekao sve po tom pitanju i vrlo se jasno odredio“, rekao je Gajović.

Ali ne kao državni službenik. „Mogu vam reći samo jednu stvar, ali ne kao državni sekretar, već kao bivši glavni urednik Ilustrovane politike….Ja takvu naslovnu stranu nikad ne bih pustio“, rekao je tada.

„E sada, to što vi ne pratite šta sam ja rekao već ono samo što možda vama….možda ste propustili ili ne znam šta, to je sada…na vašoj novinarskoj savesti“, rekao je danas.

A na dušu državnog serketara zato može da ide propust da pročita šta je njegov nadređeni, ministar kulture u utorak govorio o ovom slučaju – Upravo za Danas je rekao da je Gajovićeva izjava bila prilično neprecizna, a naslovnica Ilustrovane politike neumesna.

 „To sad što vi meni kažete ja prvi put čujem. Morao bih to da vidim šta je ministar rekao. O tome zaista nemam saznanja. O onome o čemu nemam saznanja ne mogu da komentarišem“, kazao je.

A i da ima, pitanje da li bi javnost dobila odgovor.

„Nije mesto ni vreme da komentarišem šta je ministar kulture rekao, niti ću ikada raditi“, dodaj Gajović.

Ostaje dakle nejasno zbog čega je ministarstvo zvanično ostalo nenadležno, iako kritično, prema naslovnici Ilustrovane politike, dok je i formalno osudilo Danas. Pri čemu je reč o karikaturi.

„Sa karikaturama se zaista svađaju samo diktatori. I to je stvarno pokazatelj potpunog nerazumevanja kulture slobode izražavanja i slobode misli. Karikaturistima je posao da preuveličavaju stvari“, kazao je Branko Čečen, iz CINS-a.

Gajovićev prethodnik na mestu državnog sekretara Nino Brajović iz Udruženja novinara Srbije kaže da je naslovnica Ilustrovane politike jezik mržnje, ali i da je Ministarstvo bilo neprincipijelno.

O stanju umedijima i govoru mržnje u Srbiji oglasili su se i reporteri bez granica ocenivši da je ono najgore u poređenju sa drugim zemljama Balkana.