UNS: U čije se ime iznose lažne optužbe u "Ilustrovanoj"?

Vesti 14. nov 201812:21 > 12:24
Ilustracija

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je tvrdnju Gorana Kozića iznetu u Ilustrovanoj politici da je upravo zahvaljujući uticaju novinarke Ljiljane Smajlović na Vašington post, bombardovanje Srbije 1999. godine trajalo mnogo duže nego što je planirano.

„UNS podseća da je Slavko Ćuruvija ubijen nakon što je u Ekspres politici 1999. godine lažno optužen da je tražio bombardovanje Srbije, a da posle skoro 20 godina Goran Kozić u nedeljniku „Ilustrovana politika“, koji je u vlasništvu države, lažno, bez dokaza, optužuje Ljiljanu Smajlović za produženje bombardovanja SRJ i ističe da za tvrdnje da je Ćuruviju ubio tadašnji režim nema dokaza“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

To novinarsko udruženje je ocenilo da je od te tvrdnje samo korak do zaključka da su u Ćuruvija i Smajlović zaslužili nasilnu smrt.

„UNS se nada da sud iz pisanja državnog medija neće zaključiti da Ćuruvija ne zaslužuje pravdu ni dve decenije posle hladnokrvnog ubistva za koje su optuženi ljudi iz vrha Državne bezbednosti. UNS se pita u čije se ime iznose ovakve tvrdnje i optužbe u „Ilustrovanoj politici“ čije poslovanje, zbog gubitaka, finansiraju građani Srbije“, dodaje se u saopštenju.

Reporteri bez granica osudjuju napade na Ljiljanu Smajlović

Direktorka kancelarije za Balkan organizacije Reporteri bez granica Paulina Ades-Mevel izjavila je za Radio Slobodna Evropa da ne postoji razlog zbog kog bi Ljiljana Smajlović bila medijski napadana.

„Iako je reč o kontroverznom novinaru, ne postoji razlog zbog kog bi ona bila napadana. Veoma je važno da se shvati da Reporteri bez granica brane i podržavaju sve novinare koji se suočavaju sa takvom vrstom problema bez obzira na to gde se oni nalaze, sve dok se ponašaju u skladu sa svojom profesijom i etikom koja se od novinara očekuje“, rekla je ona.

Ades-Mevel je navela da je Ljiljana Smajlović bila višegodišnja urednica u listu Politika.

„Ona se nedavno glasno pobunila povodom problematične naslovne stranice nedeljnika Ilustrovana politika sa veoma dobrim argumentima. Bez obzira na političku konotaciju, verujemo da treba da je podržimo kao profesionalnog novinara“, izjavila je Ades-Mevel.

Ilustrovana politika je u broju od utorka na pet stranica objavila tekst o Ljiljani Smajlović pod naslovom „Antiratni profiter“.