Bulatović: Nije slučajna karikatura, srljamo u diktaturu

Vesti 13. nov 201809:29 > 09:32
Izvor: N1

Uklanjanje karikatura Dušana Petričića i Predraga Koraksića sa izložbe u Lazarevcu govori "da smo u velikom problemu", kaže predsednik Zelene ekološke partije - Zeleni Dejan Bulatović. Nije problem samo karikatura, problem je što narod ne reaguje, problem je sloboda mišljenja koja je ugrožena na svim nivoima, dodaje.

Lokalne vlasti u Lazarevcu naredile su uklanjanje karikatura Dušana Petričića i Predraga Koraksića iz prostorija biblioteke „Dimitrije Tucović“, koje su bile postavljene u okviru izložbe „Karikature od naših života“, saopštio je pokret Novi optimizam. Izložbu su organizovali, kako se dodaje, biblioteka i udruženje „Novi Optimizam“ u okviru obeležavanja 9. novembra kao Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

„Očekivao sam da će biti problema oko tih karikatura…Nekako mi sve to liči na devedesete, a ja imam neka iskustva – nosio sam lutku Miloševića na protestima, pa sam završio u zatvoru“, kazao je Bulatović u Novom danu.

POVEZANE VESTI

Prema njegovim rečima, ovakvo ponašanje govori o tome da smo u velikom problemu.

„Nacija ne reaguje, nije samo karikatura problem, problem je sloboda mišljenja koja je ugrožena na svim nivoima. To će biti naopak problem u skoroj budućnosti ukoliko narod ne shvati u kakvoj se dramatičnoj situaciji nalazimo. Ukoliko ne budemo reagovali, čeka nas opšta katastrofa“, ocenio je gost N1.

Dodaje da ne misli da je problem opozicija, koja, kaže, postoji.

„Postoji i deluje kako je moguće…Imamo dva slobodna medija – N1 televiziju i list Danas, nemate više gde možete da kažete nešto, to je malo. Pogledajte koliko ima medija koje kontroliše Vlada Srbije. Sve to zajedno – i dolazimo do ovog problema. Problem je što vlasti osvajaju deo po deo, deo medija, deo kulture, i kad se skupi na gomili, dobićete opštu diktaturu. Ako se ovako nastavi, ući ćemo u diktaturu…I nije slučajna ta karikatura“, kazao je.

Problem je, kaže, što narod još uvek ne reaguje na ovakvu situaciju.

„Građani se osećaju ucenjeni, pogotovo u lokalnim sredinama, režim ih je ucenio i to se nekako proširilo, svi imaju neki razlog da ćute. Ne žele da izađu iz tog klišea“, kaže Bulatović.

U Parizu ponižen Vučić, a ne Srbija

#related-news_0

„Francuzi vole Srbiju. I ne mislim da je ponižena Srbija u Parizu, ponižen je predsednik Srbije…Francuzi su najpedantniji kada je u pitanju protokol, ne može da se desi nikakav previd. To je jasna poruka SNS-u i njenom predsedniku – ‘Znamo šta radiš, bićeš tu gde si bio'“, kazao je gost N1.

Da imate demokratskog predsednika, da li mislite da bi se ovako desilo u Parizu? Ja ne verujem da bi bilo ovako, dodao je.

Bulatović kaže da, uprkos najavama Vučića, ne misli da će Makron doći u Srbiju.

O izvinjenju francuskog ambasadora u Srbiji zbog rasporeda sedenja u Parizu, Bulatović kaže: „Ambasador to mora u zemlji domaćina. Nisam video da je Makron nešto rekao tim povodom. A pratimo se na Tviteru“.

Zeleni ulaze u Savez za Srbiju

Zeleni su nedavno izašli iz Građanskog bloka 381. Razlog napuštanja nije za sada bitan, kaže Bulatović.

„Ja za Građanski blok neću ništa loše reći, posebno ne o Saši Jankoviću. Postoje problemi u opoziciji, ne bih da dajem doprinos razjedinjenosti. Mi ćemo dati svoj doprinos delovanju i jačanju opozicije. Pstojali su problemi unutar bloka, sa jednom od članica, bilo je tu i pitanje Saveza za Srbiju, ali to sad u ovakvoj situaciji nije važno“, kazao je Bulatović.

Onoga što su Zeleni potpisali prilikom ulaska u taj blok, kaže, se ne odriču.

„Mi imao neformalni razgovor sa SZS i neću da krijem, moje su informacije da ćemo biti deo SZS i to gledajte na taj način, to je naš doprinos ukrupnjavanju opozicije“, rekao je.

Dodao je i da opozicija mora da bude snažnija.

„Dva bloka, dve struje u opoziciji su potpuno neprimerene u sadašnjoj situaciji. Moj doprinos tome je da pozivam sve građane, političke organizacije da to shvatimo svi, realno je da snažniji blok zastupa opoziciju…uz zadršku ideoloških razlika. Mi kažemo za sebe da smo lebvica, ali zbog onoga sto se dešava, moramo da sve to ostavimo po strani, napravimo opozicioni blok koji bi mogao da se suprotstavi ovome što se dešava“, rekao je Bultović.

Predsednik Zelene ekološke partije – Zeleni je ponovio da će spomenik Slobodanu Miloševiću, ukoliko bude podignut, lično srušiti.

„Oni su se toga uplašili. Ja sam rekao da ukoliko podignu spomenik, da ću ga srušiti. Oni su znali da sam ja vrlo obiljan, kad je Milošević u pitanju, znaju da sam vrlo ozbiljan. I ponovo kažem: Ukoliko dođe do te realizacije, taj spomenik neće duže od pet minuta stajati, lično ću ga srušiti, koje god da su konsekvence“, rekao je Bulatović.

Na pitanje ko podržava podizanje tog spomenika, Bulatović kaže: „To je vrlo jasno. Ko je pričao pre mesec dana da je Sloba bio dobar čovek? Lično predsednik…onda je to jasno“.

Pogledajte gostovanje u Novom danu: