Tači: Pomirenje sa Srbijom teško, ali nije nemoguće

Vesti 12. nov. 201811:04 > 14:40
Podeli:
Izvor: Armend NIMANI / AFP

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je na Mirovnom forumu u Parizu da je pomirenje sa Srbijom teško, ali nije nemoguće, prenela je Televizija Kosova.

Tači je istakao da na našem prostoru nijedna generacija do sada nije bila pošteđena rata, zbog čega bi trebalo uraditi sve da se to ne dogodi i narednoj generaciji.

Za Kosovo je status kvo veoma opasan i ne bismo smeli da čekamo da se sukob sa Srbijom prenese i na narednu generaciju, rekao je Tači i upitao ko bi želeo da razmišlja o dugoročnim posledicama nepostizanja sporazuma sa Srbijom.

„Posledice bi bile novi ratovi, tragedije i jačanje populizma i nacionalizma i zato mislim da narednu generaciju ne bismo smeli dočekati bez istorijskog mirovnog sporazuma sa Srbijom“, poručio je Tači.

Prvi susret sa Putinom

Predsednik Kosova objavio je danas da se u Parizu po prvi put susreo sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom s kojim je razgovarao o procesu normalizacije odnosa sa vlastima u Beogradu.

„Dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je mogućnost postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma i bio je u fokusu našeg razgovora. U vezi s ovim pitanjem predsednik Putin je bio jasan: ‘U slučaju da vi (Beograd i Priština) postignete mirovni sporazum Rusija će podržati taj sporazum“, napisao je Tači na Fejsbuku.