Fudbalska bajka – od reflektora i novog stadiona do SP 2030.

Vesti 11. nov. 201818:45 > 18:50
Podeli:
Izvor: N1

Koliko je realna najava zvaničnika Srbije, Grčke, Rumunije i Bugarske o zajedničkoj kandidaturi za organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine? I dok neki sumnjaju da će do kandidature uopšte doći, ekonomisti upozoravaju da u srpskom budžetu nema novca za ekstravaganciju.

Pre samo nekoliko godina, na srpske stadione stigli su reflektori. Za dvanaest godina, možda baš ovde moglo bi da se igra finale Mundijala. Kad bajkovite najave regionalnih lidera prevedete u finansije – izgradnja stadiona, puteva i ostale infrastrukture koštala bi, kažu stručnjaci, preko deset milijardi evra. Za siromašnu zemlju poput Srbije – nepostojećih.

POVEZANE VESTI

„Vi možete javna sredstva da ulažete u vojsku, a možete u školstvo. Možete u sport, a možete u vrtiće. Trenutno su prioritet socijalna ulaganja. Dakle, nemamo para za ono za šta imaju Englezi“, kaže ekonomista Goran Nikolić.

Rusiju je organizacija Mundijala stajala preko 13 milijardi dolara, dok će predstojeće koštati čak 15 puta više – Katar planira da na organizaciju potroši neverovatnih 200 milijardi. Od tog novca, gotovo ništa im se neće vratiti. Zemlje koje nemaju već postojeću infrastrukturu uglavnom se kandiduju samo zbog prestiža, koji plaćaju ogromnim rupama u budžetu.

„Studije uglavnom pokazuju da organizator, osim dobijanja prestiža, nema dovoljne ekonomske motive da održi prvenstvo. Imamo primere napuštenih sportskih borilišta u Atini, u Riju… Mnogi povezuju pad Radničke partije i Dilme Dusef u Brazilu sa organizacijom dva velika takmičenja – Olimpijade i Svetskog prvenstva“, kaže Nikolić.

Teško izvodljivo, ali uspešno izreklamirano, smatra novinar Slobodan Georgiev. Prema njegovim rečima, najava predstavlja medijski spin koji nakratko treba da u svet pošalje ružičastu sliku regiona.

„Sedne njih četvorica regionalnih lidera i kao – ‘ej, drugovi, šta ćemo da radimo? Mi smo lideri u ovoj regiji koja samo pravi probleme. Šta ćemo da smislimo, kandidovaćemo se za Svetsko prvenstvo. Pravićemo taj svemirski brod. I evo mi sad govorimo o tome, tako da mislim da su oni to dobro izveli, a da je realno – ja mislim da nije, i da oni znaju da nije realno“, kaže Georgiev.

Ukoliko do kandidature ipak dođe, najozbiljniji protivkandidati za organizaciju Svetskog šampionata 2030. godine biće Urugvaj, Argentina i Paragvaj, budući da se se tad navršava sto godina od prvog ikad održanog Mundijala, upravo u Urugvaju.