Privremena dozvola za "Promenadu", javnost još bez odgovora

Vesti 08. nov. 201816:11 > 16:26
Podeli:
Izvor: N1

Tržni centar "Promenada" u Novom Sadu svečano otvaranje najavljuje za 15. novembar, iako javnost još ne zna da li je i kakvo rešenje pronađeno za problem podzemnih voda do kog je dovela odluka investitora da, radi uštede, promeni projekat i ne izgradi hidroizolaciju.

„Promenada“ je angažovala licenciranu kuću koja je počela da priprema zapisnik o tehničkom prijemu objekta, gde će se konstatovati da li je sve urađeno u skladu sa građevinskom dozvolom i važećim aktima, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević za N1.

„Moguće je da će oni dobiti dodatni rok, odnosno da neće dobiti trajnu upotrebnu dozvolu dok ne izvrše dodatne radove na kojima će Grad insistirati i da pokažu apsolutno poštovanje zakona u svakom segmentu“, navodi Vučević.

POVEZANE VESTI

Dok ne dobiju trajnu upotrebnu dozvolu, u probnom periodu rada objekta, podzemne vode će ispuštati u novosadsku kanalizaciju, potvrđuje Vučević i dodaje da će uslov biti ugovor kojim će se investitor obavezati na to šta mora da investira u budućem periodu. Time će, kaže, svi biti osigurani.

Dodaje da su imali više sastanaka na različitim niovima sa investitorom kako bi došli do rešenja koje je zakonito, funkcionalno i tehnički opravdano.

„Mislim da smo blizu da nađemo tehničko rešenje koje je u skladu sa zakonom i koje je izvodljivo za investitora, a prihvatljivo za Grad Novi Sad“, dodaje Vučević.

Na pitanje koje je to rešenje, odgovara – videćete brzo, već za sedam dana za kada najavljuju otvaranje.

„Mi smo stava kao Grad da je potrebno izvršiti još dodatne radove u vezi sa tretmanom podzemnih voda ispod objekta, a da pri tome to ne ugrožava rad i funkcionisanje objekta. Da ne kvarimo i ne stvaramo jednu lošu sliku u Novom Sadu, da neko pljuje i psuje investitora koji je uplatio u budžet Grada 40 miliona evra i lepi plakate protiv njega“, navodi Vučević.

Na pitanje da li će „NEPI ROckcastle“, vlasnik „Promenade“, odgovarati ukoliko se dokaže da potezi koje su vukli nisu bili u skladu sa zakonom, Vučević kaže – naravno.

„Ali do danas nisam čuo da nešto nije urađeno u skladu sa zakonom. Mi danas raspravljamo o tehničkim stvarima – da li je tehnički izvodljivo da se tretiraju vode sa pumpama i bunarima, ili da se ide na drugačiju odbranu od podzemnih voda, a praksa i struka pokazuju da je moguće i jedno i drugo rešenje“, dodaje gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, inspekcija je tamo bila na desetine puta i da je konstatovala nešto što ugrožava bezbednost ljudi, objekata i okoline, momentalno bi bilo zatvoreno gradilište.

Da je investitor koji u Novom Sadu gradi najveći tržni centar napravio potencijalni problem jer objekat nije gradio u skladu sa karakteristikama zemljišta koje obiluje podzemnim vodama, najpre je u septembru upozorio Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, inače stranke koja čini deo vlasti u gradu.

Ubrzo je gradonačelnik naložio vanrednu kontrolu i angažovao tim stručnjaka sa Fakulteta tehničkih nauka, ali se od tog momenta Građevinska inspekcija niti struka nije mogla čuti.

Na pitanja novinara, investitor „NEPI Rockcastle“ uglavnom se oglašavao kratkim saopštenjima u kojima navodi da je sve rađeno u skladu sa zakonom.

Novosadsko Javno-komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ odbilo je u februaru zahtev tog investitora da do kraja radnog veka objekta u kanalizacioni sistem ispušta 60 litara podzemnih voda u sekundi. Kako nezvanično saznajemo, sličan takav zahtev investitor je ponovo pre manje od mesec dana uputio „Vodovodu“.