Stojiljković o vili u Užičkoj: Podela političkog plena

Vesti 07. nov. 201818:45 > 18:49
Podeli:
Izvor: N1

Iako već skoro godinu i po nije predsednik Srbije, Tomislav Nikolić i dalje ostaje u vili koja je bila namenjena nosiocu najviše državne funkcije. Vlada Srbije nedavno je odlučila da ova zgrada služi za boravak i reprezentativne potrebe predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, odnosno Tomislava Nikolića.

Poslednjeg dana maja prošle godine Tomislav Nikolić napustio je mesto predsednika Srbije i zgradu na Andrićevom vencu, ali ne i vilu u Uzičkoj ulici u kojoj je živeo tokom mandata. Iako je nakon toga preuzeo novu funkciju Nikolić je ostao u zgradi koja je Uredbom vlade bila određena kao rezidencija predsednika republike.

Vlada Srbije, međutim, 25 oktobra odlučila je da promeni njenu namenu.

„…zgrada u ulici Užička broj 23, (koja) se određuje za boravak i reprezentativne potrebe predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom i prijem i boravak stranih gostiju Republike Srbije u okviru te saradnje“.

Predsednica vlade Ana Brnabić u obrazloženju ove odluke navodi da je Srbiji strateški značajna saradnja sa ove dve zemlje.

„Imamo dosta česte posete i visoke posete iz Kine i iz Rusije, tako da smo iz tog razloga odlučili da ovo bude objekat za tu namenu. Mislimo da je najbolje da se tu održavaju sastanci, da se ne održavaju po hotelima“, objašnjava Brnabić.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković međutim kaže da je u pitanju logika podele političkog plena i zadovoljavanja interesa pojedinaca bliskih vlasti.

„U toj logici, koja nije izmišljena sa ovom vlašću, jednostavno je onda da se ukoliko možemo, nekoga, uslovno rečeno, ‘namirimo’ nečim do čega mu je stalo da onda mi možemo fleksibilno da tumačimo pravila i da kažemo ako je to rezidencijalni objekat za predsednika, zašto to ne bi bio za nekog ko obavlja jako važne funkcije trgovinskih poslovnih političkih veza sa ključnim zemljama sveta“, rekao je Stojiljković.

Podsetimo, Nacionalni savet za koordinaciju saradnje s Rusijom i Kinom na čijem čelu je Tomislav Nikolić, fomiran je u maju 2017. godine, desetak dana pre nego što je Aleksandar Vučić od njega preuzeo funkciju predsednika republike.