Brnabić: Lažne vesti polarizuju društva, grade nepoverenje

Vesti 06. nov. 201815:28 > 21:33
Podeli:
Izvor: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ KANCELARIJA ZA SARADNJU S MEDIJIMA

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na Veb samitu u Lisabonu da je investiranje u obrazovanje najbolji način za borbu protiv lažnih vesti koja polarizuju društva i stvaraju nepoverenje.

Brnabić je na panelu o lažnim vestima rekla da lažne vesti, alternativne činjenice i fenomen post-istine nisu novi, ali da se u današnjem svetu, zbog interneta, pametnih telefona i društvenih mreža, šire mnogo lakše, brže i efikasnije, saopštila je Vlada Srbije.

Pozvajući se na citat Vinstona Čerčila da laž obiđe pola sveta dok istina „jedva navuče pantalone“, Brnabić je rekla da se u današnjem svetu istina nije „još ni probudila“, a lažne vesti već su raširene širom sveta.

„Ono što je najveći problem sa lažnim vestima, jeste da one stvaraju atmosferu nepoverenja i da polarizuju društva“, rekla je Brnabić.

U razgovoru s učesnicima panela, direktorkom Mozile Mišel Bejker i direktorom Gardijan medija grupe Dejvidom Pemselom, premijerka je rekla da je veliki izazov lažnih vesti to što najviše utiču na stvaranja osećanja nepoverenja među mladima, koji ne veruju ni u kakvu ideju, niti se zbog toga osećaju delom društva.

„Sa lažnim vestima najbolje ćemo se izboriti investiranjem u obrazovanje i upravo zato Srbija investira u promenu koncepta obrazovanja – učimo mlade ljude kako da misle, a ne šta da misle“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da su glavni mehanizmi za borbu protiv lažnih vesti, pored obrazovanja, i analitičko razmišljanje, podsticanje mladih da preispituju informacije i različite autoritete, kreativne industrije, inovacije, nauka, istraživanje i razvoj.

„Zadatak vlada je da pružaju pravovremene i tačne informacije, kako bi sprečili spekulacije“, rekla je šefica Vlade Srbije.

Učesnici skupa u Lisabonu saglasili su se da su lažne vesti moderni izazov za demokratiju, navodi se u saoštenju.

Digitalizacija i obrazovanje ključni prioriteti Vlade

Brnabić je, na Veb samitu u Lisabonu, istakla da su digitalizacija i obrazovanje ključni prioriteti Vlade koju vodi.

„Tri su ključna stuba digitalizacije, i to su eUprava, obrazovanje i ekonomija“, naglasila je premijerka i dodala da je najvažnija trasformacija iz ekonomije koja se zasniva na investicijama u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, znanju, preduzetništvu, istraživanju i razvoju.

Brnabić je u intervjuu na sceni sa novinarom nemačkog ARD Markusom Prajsom govorila o izazovima i rezultatima koje je Srbija postigla u oblasti razvoja tehnoloških i kreativnih industrija i potencijalima novih tehnologija za ekonomski razvoj, saopštila je Vlada Srbije.

„Tri su ključna stuba digitalizacije, i to su eUprava, obrazovanje i ekonomija“, naglasila je premijerka i dodala da je najvažnija trasformacija iz ekonomije koja se zasniva na investicijama u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, znanju, preduzetništvu, istraživanju i razvoju.

Govoreći o najvažnijim rezultatima u oblasti digitalizacije i IT, predsednica Vlade izdvojila je uvodjenje programiranja kao obaveznog predmeta, obezbedjivanje interneta u osnovnim školama širom Srbije i opremanje škola IT opremom, kao i pilot projekat uvođenja digitalnih nastavnih materijala.

Takodje, medju najvažnijim rezultatima izdvojila je povećanje broja IT odeljenja u srednjim školama i povećanje broja studenata na IT smerovima na fakultetima, izdvajanje od oko 100 miliona evra za inovacionu infrastrukturu, prekvalifikacije u oblasti IT i digitalnih veština, stvaranje baze za potpunu elektronsku upravu i planirane poreske olakšice za istraživanje i razvoj, kao i inovacije.

U zaključku razgovora sa Prajsom, govoreći o političkim temama, premijerka je rekla da je za Srbiju ključno rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

„Predsednik Aleksandar Vučić je pokrenuo dijalog i Srbija je posvećena pronalasku kompromisnog rešenja u dijalogu sa Prištinom. Važna nam je stabilnost u regionu i u interesu Srbije je rešavanje kosovskog pitanja. Time pokazujemo odgovornost prema budućim generacijama“, rekla je predsednica Vlade.

Ponovila je da je članstvo u EU strateški cilj zemlje.

„Mi delimo evropske vrednosti i posvećeni smo našem evropskom putu“, rekla je premijerka i dodala da je fokus i suština u reformama, koje pre svega doprinose boljem kvalitetu života svih gradjana Srbije a da će članstvo u EU doći kao rezultat tih reformi.

„Ne opterećujemo se datumima i rokovima. Ono što je važno to je moderna ekonomija koja znači i jaku Srbiju, dalja digitalizacija javne uprave i konkurentnija privreda“, zaključila je premijerka.

Značajno prisustvo Srbije na Veb samitu

Brnabić je rekla u Lisabonu da je prisustvo Srbije na Veb samitu u Lisabonu izuzetno značajno.

„Ovo je navažniji i najveći dogadjaj za tehnologiju u svetu i važno je da je Srbija pozvana da učestvuje na čak dva panela“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, tema jednog panela su bile lažne vesti dok je jedina tema drugog bila Srbija. „To pokazuje da Srbija ima sve veću prepoznatljivost kao destinacija gde ima pametnih ljudi, inovativnih ljudi, kreativnih ljudi, jedna od zemalja koja može da se probije u četvrtoj industrijskoj revoluciji“, izjavila je premijerka.

Ona je navela da je to „velika stvar za Srbiju, za obrazovni sistem, za kompanije, institute“.

Brnabić je rekla da u Lisabonu predstavlja ono što je Srbija uradila kao i planove za dalji rad.

„Predstaviću i ono sa čim vlada nema veze – naše fenomenalne kompanije, predstaviću kreativnu Srbiju“, navela je premijerka.

Među učesnicima Veba samita u Lisabonu su generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednik Majkrosofta Bred Smit, evropska komesarka za konkurenciju Margaret Vesager, potpredsednica kompanije Epl Lisa Džekson, osnivač Pinteresta Ben Silberman, predsednik Portugala Marselo Rebelo di Soza i drugi.