SDPS traži da se Šešelju uzme mandat, Gojković odbija ucene

Vesti 06. nov. 201811:55 > 13:48
Podeli:
Izvor: FoNet/Aleksandar Levajković

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac zatražio je od predsednice Skupštine Maje Gojković da sazove sednicu Administartivnog odbora, kako bi lideru SRS Vojislavu Šešelju bio oduzet mandat.

  Predsednica Skupštine mu je odgovorila da ne prihvata ultimatume.

Bačevac je rekao da je prošlu nedelju obeležio Šešelj koji je radio kampanju za, kako je rekao, „brata blizanca“ Muamera Zukorlića, optuživši lidera SRS da je doprineo radikalizaciji u Sandžaku i da je glavni krivac za, kako kaže, duhovni pad Srbije i fašizaciju društva.

On je zamolio ministra policije da se ispitaju medijski navodi u kojima se kaže da je Šešelj uzeo 50.000 evra za lobiranje za jednu političku opciju. Poslanik SDPS zatražio je od Maje Gojković da sazove sednicu Administrativnog odbora na kojoj bi se Šešelju, koji je, kako ističe, osuđen kao ratni zločinac, oduzme mandat.

„Dajem vam rok od nekoliko dana da je sazovete, a onda ćemo svim snagama i ličnim vezama da izvršimo pritisak da osoba koja je osuđena ne sedi u parlamentu“, rekao je Bačevac.

Maja Gojković mu je odgovorila da ultimatum ne prima i poručila mu da njih može da postavlja nekom drugom, ali ne i predsedniku Skupštine. Ona kaže da pored predsednika administrativnog odbora neće zakazivati nikakve sednice, a pogotovo ne pod ultimatumom.

„Očekivala sam da se kada već govorite o fašizaciji jasno odredite od Sulejmana Ugljanina, vašeg koalicionog partnera i da raskinete koaliciju sa njim na lokalnom nivou“, rekla je Gojković.

Ona je rekla da, kako je fudbaler Nemanja Matić odbio da nosi cvet u Velikoj Britaniji, tako ona odbija da je neko ucenjuje.

Iz klupa se čulo i dobacivanje Vojislava Šešelja koji je rekao: „Tako je, Majo“.

Lider radikala je naveo i da je Ljajić sklopio predizbornu koaliciju sa Sulejmanom Ugljaninom i da ima dve stranke SDP i SDPS koje su, kako kaže, često u raskoraku. 

Martinović: Ne postoje zakonski uslovi da se Šešelju oduzme mandat

Predsednik Administrativnog odbora i šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović izjavio je da nema nikakvih uslova za oduzimanje poslaničkog mandata Vojislavu Šešelju. On je na konferenciji za novinare u parlamentu rekao da „nije ispunjen nijedan od zakonskih uslova da bi se Šešelju oduzeo mandat“. 

„To naravno ne znači da se ja slažem sa politikom i sa izjavama Vojislava Šešelja, ali jedno je naše političko neslaganje, a drugo je poštovanje pravnog poretka Srbije“, rekao je Martinović. 

Govoreći o odnosu sa koalicionim partnerom Socijademokratskom partijom Srbije, čiji lider je potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, s obzirom na odbijanje njihovog zahteva da se Šešelju oduzme mandat i s obzirom na optužbe radikala da je Ljajić pripadnik narko kartela, Martinović je rekao da su odnosi u vladajućoj koaliciji stabilni i da nema nikakvih problema. 

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jasno rekao da čak i onda kada ga niko nije branio, spreman je da zaštiti integritet svakog ministra uključujući tu i Rasima Ljajića i rekao je da nema nikakva saznanja da je Ljajić vođa bilo kakvog narko kartela u Srbiji“, kazao je Martinović. 

Martinović je rekao i da u parlamentu sa poslanicima Ljajićeve stranke imaju korektnu saradnju i dodao da je pravo svakog narodnog poslanika da ima i svoje lično mišljenje u određenim pitanjima za koja smatra da su važna za njegovu stranku i pripadnike njegovog naroda. 

„Važno je da se mi slažemo oko strateških pitanja u kom pravcu država Srbija treba da ide, da se slažemo oko toga da su nam potrebni mir, stabilnost, ekonomski razvoj, a mislim da su tome posvećeni i Vučić i Ljajić“, rekao je Martinović.