Tanja Fajon u Srbiji vidi ono što drugi iz EU ne(će da) vide

Vesti 04. nov 201818:22 > 19:22
AFP/Jure Makovec

Nakon posete evropskih parlamentaraca Srbiji, predvođenih Eduardom Kukanom, različiti odjeci. Sa jedne strane reči hvale, sa druge kritike o stanju u zemlji - poput onih koje je iznela Tanja Fajon o standardu građana, korupciji i stanju u medijima.

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, koja se između ostalog u toj instituciji bavi i Srbijom, iznela je niz kritika na račun stanja u Srbiji – od ocene da građani ne žive dobro, preko one da je korupcija velika, do stanja u medijima koje je, kazala je u intervjuu listu Danas, jako brine.

Evropski parlamentarci predvođeni Eduardom Kukanom sa predsednikom Vučićem početkom nedelje. Po saopštenju iz kabineta predsednika, ovako je bilo: On je njih uverio da Srbija ide ka EU, oni uzvratili da im je drago što je Srbija stub stabilnosti u regionu, a da je neophodno „raditi na poboljšanju situacije u oblasti vladavine prava i slobode medija“.

Posle intervjua evropske poslanice Tanje Fajon listu Danas, postavlja se pitanje jesu li bili na istom sastanku?

“Nema efikasne kontrolne izvršne vlasti, ceo proces reformi prema EU ide jako polako, nema napretka u vezi sa vladavinom prava, nije napravljen korak u borbi protiv korupcije, i konačno, Srbija bi trebalo da učini više u odnosu na problem sa normalizacijom odnosa sa Kosovom”, rekla je Fajon za Danas.

Dakle, vrlo negativan utisak, konstatuje evropska poslanica, uz opasku da joj se čini da se u poslednjih godinu ili dve dana situacija dosta pogoršala. Naročito u medijima.

“Čula sam da se ljudi plaše da kritikuju, da su ograničeni, da je kontrola snažna. Mediji su u dramatičnoj i teškoj situaciji, još uvek postoje napadi na novinare, pravosuđe trpi snažan pritisak… Sve to je nešto što me jako brine”, kazala je ona.

N1

Tanja Fajon jedna je od stotine evropskih parlamentaraca, u svakom trenutku, kaže nam novinar Dojče velea Nemanja Rujević, naći ćete na desetine njih koji stanje u Srbiji jednako oštro kritikuju i na desetine onih koji to prećutkuju.

“To što ona vrlo brzo i vrlo lako vidi šta se dešava u Srbiji, premda se ne bavi samo Srbijom, nam govori da vrlo dobro u EU i svim njenim institucijama znaju kakvo je stanje u Srbiji, a da kada to prećutkuju, to rade iz sopstvenog računa. Tanja Fajon je deo socijaldemokratske grupacije u Evropskom parlmentu i stoga je oštrija u kritici od recima Eduarda Kukana koji je takođe bio u Srbiji, pa je više bodrio vlast i građane Srbije, jer on je deo narodnih partija čija je pridružena partija i Srpska napredna stranka”, objasnio je Rujević.

Na pitanje da li se Vučiću gleda kroz prste zbog Kosova, Fajon odgovara da se i sama pita šta radi međunarodna zajednica i zašto nije ozbiljna u kritici takvog sistema.

N1

Sociolog Dario Hajrić to se ne pita, jer veruje da će pitanje medijskih sloboda doći na red tek pošto se reši problem Kosova.

“Bojim se da su granice mnogo više u fokusu nego ljudi. Ako postoje problemi u medijima, a postoje, zaista bi bilo lepo da konačno vidimo i neke rezultate koji predstavljaju nekakav konrketan pritisak na vlast da malo skine čizmu sa vrata nezavisnih medija, jer ovo postaje surovo za gledati”, istakao je on.

Šta o slobodi medija misli predsednik, to su ga pitali i ervropski parlamentarci. Umesto odgovor, poslanica Fajon prepričava sitiaciju: „On je do sada svaki put bacao novine na sto i govorio kako ga svi napadaju… Ovaj put to nije učinio.“