Vlada odložila primenu platnih razreda, novi rok do 2020.

Vesti 03. nov 201812:57 > 13:01
Izvor: N1

Vlada Srbije odlučila je da odloži primenu dva zakona koja je trebalo da počnu da se primenjuju od 1. januara sledeće godine.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, reč je o Zakonu o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i o Zakonu o zaposlenima u javnim službama.

To praktično znači da se odlaže primena propisa o platnim razredima do 1. januara 2020. godine.

Zasad nema objašnjenja za to zašto se odlaže primena ovih zakona.

Uvođenje platnih razreda za zaposlene u javnim službama predviđeno je Zakonom o sistemu plata u javnom sektoru koji je usvojila Skupština Srbije 14. decembra prošle godine. Tada je usvojen i Zakon o zaposlenima u javnim službama, koji predviđa da će za isti posao u svakoj službi plata biti ista.

Plan je bio da se zaposlenima pravedno meri učinak. Kako piše B92, odlaganjem primene tih zakona nije obuhvaćeno i najavljeno povećanje plata u javnom sektoru, koje je planirano za kraj ove ili početak sledeće godine.

Sindikat Sloga: Vlada Srbije ponaša se autokratski

Udruženi sindikat Srbije „Sloga“ ocenio je da je Vlada Srbije odlaganjem primene platnih razreda za zaposlene u javnim službama za 2020. godinu pokazala da se ponaša autokratski i da krši norme demokratije, vladavine prava i Ustav.

Iz tog sindikata upitali su „odakle pravo Vladi Srbije da stavi van snage primenu zakona koji je predhodno izglasan u Skupštini Srbije i čiji je datum primene sastavni deo zakona“.

„Izražavamo ozbiljnu sumnju da je ovo sastavni deo nezakonite strategije vlasti da se sprema za vanredne izbore u 2019. godini i promenu Ustava, i da će novac koji bi bio potreban za primenu platnih razreda otići u predizborne agitacije, manipulativnim izdvajanjima za pojedine kategorije zaposlenih i penzionera u vidu jednokratnih novčanih pomoći i slično“, saopštila je Sloga.