Zelena stranka: Tužilaštvo da reaguje na "Ilustrovanu"

Vesti 02. nov 201814:43 > 14:47
N1

Zelena stranka pozvala je Javno tužilaštvo da pokrene postupak protiv glavnog urednika nedeljnika Ilustrovana politika Ognjana Radulovića i saradnika lista Đorđa Martića zbog objavljivanja teksta "Psi su pušteni".

Predsednik Zelene stranke Goran Čabradi naveo je u pisanoj izjavi da je Ilustrovana politika prekršila član 49. Ustava Srbije i raspirivala mržnju tekstom u kojem autor poziva na linč građana Srbije koji misle drugačije od njega.

POVEZANE VESTI

„Kršeći sve uzuse novinarske profesije, sve odredbe Ustava Srbije i suprotno zakonima Republike Srbije, Ilustrovana politika, čiji je Radulović glavni urednik, objavila je tekst Đorđa Martića, kojim se kao ‘izdajnici i saradnici neprijatelja Srbije’ označavaju pojedini urednici, mediji, novinari i nevladine organizacije. Matićev pamflet, kojim se novinari, urednici i članovi nevladinih organizacija označavaju kao mete za odstrel, najavljen je na naslovnoj strani časopisa, sramnim naslovom ‘Psi su pušteni'“, kazao je Čabradi.

Zelena stranka smatra da Srbiji nisu potrebne nikakve podele, a ponajmanje raspirivanje bilo kog oblika mržnje, dodao je on.

„Zato pozivamo javno tužilaštvo da na osnovu svojih zakonskih ovlašćenja i ustavnih mogućnosti zaštiti građane Srbije kojima nakon ovog teksta može biti ugrožena bezbednost. Ambicije uredništva Ilustrovane politike zasnovane su na pogrešnim afinitetima. Tiraž i čitanost ne smeju se graditi satanizacijom građana, bez obzira na njihova politička uverenja“, rekao je Čabradi.

Ilustrovana politika objavila je 30. oktobra naslovnu stranu sa natpisom „Psi su pušteni“ i prateći tekst čiji je autor Đorđe Martić.