Petrušić: Došlo do toga da ne sme jedan da ne voli Vučića

Vesti 02. nov 201808:41 > 08:42
N1

Novinarka NIN Sandra Petrušić ocenila je u Novom danu da je u vreme Miloševića bilo cenzure, ali strateške. "Pustili su neke medije da budu kao ventil na pretis loncu, da narod koji drukčije misli ima oduška i ne pobesni. Sada smo došli do toga da ne sme jedan da ne voli Vučića", rekla je Petrušić.

Komentarišući naslovnu stranu Ilustrovane politike, sa naslovom „Psi su pušteni“, Petrušić kaže da se dobro osećala što je na toj naslovnici, ali da je strašno što je izašla.

„Tri lista su se našla na toj naslovnici – Vreme, NIN i Danas, i N1 je pomenut unutra. Kada Ana Brnabić izađe i kaže koliko imamo listova koji su protiv vlasti, oni su tri lista uspeli da nađu u ovoj državi, to je sve što je ostalo. Više volim da sam na toj naslovnici, više volim da radim u NIN-u koga će da proglase za besnog psa, nego da budem Vučićeva krpa. Izgleda baviti se novinarstvom danas su samo te dve alternative, odnosno ne samo novinarstvom, nego svakom profesijom – ili smo krpa ili smo prozvani i neke mete“, kaže ona.

Ističe da uvek ima gore od goreg, kao i da ići na još gore.

„Ova vlast je upala u tu zamku. Ja sam bila novinar i u vreme Miloševića, bila je velika cenzura, ali strateška cenzura, pustili su neke medije da budu kao ventil na pretis loncu, da narod koji drukčije misli ima oduška i ne pobesni. Sada smo došli do toga da ne sme jedan da ne voli Vučića“, kaže Sandra Petrušić.

Govoreći o napadima pojedinih medija na Igora Jurića, Petrušić kaže da je bila iznenađena.

„Ako bismo mogli da posmatramo napade na Sergeja i Šapića, to je normalno, iskazali su neki stav, on nije u skladu sa Vučićevom politikom. Bila sam iznenađena, jer se radi o čoveku koji vodi fondaciju koja je neprofitna, jedina stvar koju je zamerio je što neće da raspravljaju o doživotnom zatvoru za ubice dece. Meni je fascinantno da u ovoj državi niko ne sme više ništa da kaže. On jeste osuđivan, ukrao je tu naftu, to su znali svi, kako se ćutalo dok nije rekao nešto o parlamentu“, kaže ona.

Osvrćući se na to što je napad stigao iz hrvatskih medija, Petrušić kaže da se čak ni u ovoj državi nisu usudili da krenu direktno na Jurića, jer njegova fondacija pomaže porodicama koje su takođe izgubile decu.

„Ali, recite mi koji interes ima portal u Hrvatskoj da se bavi biografijom Igora Jurića“, pita ona.

Kaže da je ovakav odnos vlasti prema neistomišljenicima normalan od devedesetih.

„Imali smo male izlete u međuvremenu kada smo malo normalnije živeli. Poslednje tri godine je to postalo ovako, ne mogu da vežem to za dan kada su naprednjaci došli na vlast, bilo je tu malo kulturnog odnosa prema neistomišljenicima, valjda dok su se uhodavali. Sada ne znam da li iko išta sme da kaže u ovoj zemlji“, kaže Sandra Petrušić.

Pogledajte celo gostovanje u Novom danu: