Izložba o oslobođenju Beograda u Prvom svetskom ratu

Vesti 01. nov 201820:37 > 20:42
Tanjug / Sava Radovanović

Izložba "Beograd 1918. Oslobođenje Beograda u Prvom svetskom ratu", koja se održava u sklopu manifestacije "Dani slobode", otvorena je danas u galeriji Istorijskog arhiva Beograda.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović je otvarajući izložbu podsetio da su manifestacijom „Dani slobode“ povezana dva datuma, oslobađanje Beograda u Drugom svetskog ratu 20. oktobra i 1. novembar, datum oslobađanja Beograda u Prvom svetskom ratu, i naveo da je važno spoznati „koliko je bila velika cena slobode koju je platio naš narod pre stotinu i pre 74 godine“.  

„Izložba u Istorijskom arhivu Beograda govori o periodu okupacije od 1916. do 1918. godine, o Solunskom frontu, detaljima koji su vezani za našu vojsku i narod koji je mnogo propatio… Beograd je bio okupiran grad u kome je bio zabranjen srpski jezik, ćirilica, kao i sve ono što je bilo vezano za naše običaje. Okupacija je bila veoma teška, mnogo Beograđana je odvedeno u logore, na prinudni rad, mnogo njih je ubijeno zbog toga što su se usprotivili onome što je okupator činio“, kazao je Mladenović.  

Autor izložbene postavke Slobodan Mandić je naveo da ona sadrži 206 arhivskih originalnih dokumenata koja se prvi put izlažu i koja se tiču događaja i pojava koje su bile pre, za vreme i nakon oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu.  

„Izložba je rezultat dugogodišnjeg rada i istraživanja ove teme. Pre nekoliko godina smo pokrenuli i onlajn tematski digitalni vodič koji ćemo objaviti i u štampanom obliku, tako da sva dokumenta mogu da se pretražuju na našem portalu, a na izložbi su izdvojena dokumenta koja se tiču nekoliko segmenata tog perioda“, naveo je Mandić.