Antić: Zabrana ulaska u Crnu Goru priznanje za životno delo

Vesti 01. nov 201818:30 > 18:31
N1

Istoričar Čedomir Antić, jedan od državljana Srbije kojima je, prema pisanju medija, zabranjen ulazak u Crnu Goru, rekao je da je ta mera došla sa zakašnjenjem i da je razume kao slabost režima Mila Đukanovića.

Antić je rekao da je jedini zajednički imenitelj ljudima na spiska kojima je zabranjen ulazak u tu zemlju to što su Srbi, a Đukanović osporava pravo na postojanje srpskom narodu.

On je pojasnio i da nije trebalo da govori na akademiji povodom ujedinjena 1918. godine, niti je planirao da ide u Crnu Goru.

POVEZANE VESTI

 „Režim Đukanovića zasnovan je na negiranju prava srpskog naroda u Crnoj Gori, kriminalu, i nastoji da posvađa narode Crne Gore. Bio bih razočaran da takav režim nije ovako reagovao“, rekao je on i dodao da je „sila utočište slabog i to je ono čemu pribegava Milo Đukanović“.

Ovo je priznanje za životno delo, kaže Antić.

„Samo ako me engleska kraljica proglasi za viteza, to je veće od ovoga, režim koji je optuživan, ali ne i osuđivan, za najteža dela kriminala, taj režim naravno da ima neprijatelje među pesnicima, istoričarima, profesorima univerziteta…“, rekao je on.

Antić je rekao i da se ne boji za svoju bezbednost zbog navodne mere zabrane jer ne doživljava Đukanovića ozbiljno.

„Ozbiljne su samo posledice njegovog rada, on ima jako loše rezultate, vodi zemlju koja ima sve komparativne prednosti, a bolje od njega bi zemlju vodio Homer Simpson. Da se plašim njega… ?“, upitao je Antić.

Na žalost, dodao je, Vlada Srbije je prilično pasivna u odnosu na Crnu Goru, nije bila aktivna kad je reč o pravima srpskog naroda izvan Srbije i doživljavali su Crnu Goru kao političkog partnera, blizanca, a tek poslednjih meseci dolaži do promena.

„Ali to treba da se radi tako što principijelno branite državna načela, ne tako što napadate Mila Đukanovića“, zaključio je.