"Psi su pušteni": Hajka i crtanje mete nezavisnim novinarima

Vesti 01. nov 201818:19 > 18:21
Izvor: N1

"Psi su pušteni" - ovaj naslov i tekst koji je objavila "Ilustrovana politika" izazvao je oštre reakcije novinarskih udruženja u Srbiji, ali i iz međunarodnih medijskih organizacija. Hajka i crtanje mete... klasičan poziv na linč nezavisnih novinara i medija, ali i svih onih koji imaju kritičan odnos prema vlasti u Srbiji.

„Psi su pušteni“ – poručuje sa naslovne strane Ilustrovana politika i pita zašto ćute RTS i Politika. Iza psa vide se nedeljnici Vreme i NIN i dnevnik Danas, koji se u tekstu, uz televiziju N1, optužuju da su strani agenti. 

„Srpski mediji krenuli su na nož na predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Istovremeno svaku izjavu ambasadora Kajla Skota prenose bez reči i na istaknutim mestima ko da mu je svaka k’o njegoševa“, navodi se na početku teksta, koji su oštro osudila oba novinarska udurženja u Srbiji.  

POVEZANE VESTI

„Ovo što je Ilustrovana politika objavila nije novinarski tekst. To je napad na sve novinare“, smatra predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

„Zaista deluje jezivo i zaista i deluje preteće i to su stvari koje ne smeju da se događaju u iole normalnoj i demokratskoj zemlji“, ocenila je Biljana Stepanović iz NUNS-a-

U objašnjenju za objavljivanje ovog teksta, Ilustrovana politika međutim navodi da je otvorena za sve kolege i sve medije i poziva ih da im pošalju svoje mišljenje.  

„Ilustrovana politika se poziva na slobodu govora – tačno. I svako je slobodan da govori šta hoće osim ukoliko je u pitanju govor mržnje, ako je u pitanju prozivanje bilo koga, ako je u pitanju stavljanje mete nekome na čelo, ako je u pitanju optužba nekoga da je izdajnik, strani plaćenik i sve te reči koje smo 90-ih slušali. Ono što je meni nadrealno jeste da ja te iste rečenice, reči i kvalifikacije slušam 2018. i da stvar bude još nadrealnija od istih ljudi“, rekla je Stepanović.

„Ovo je zapravo još jedan dokaz da su ti ljudi koji su 90-ih radili ovakve stvari to radili sa namerom, da ih se nije omaklo, jer evo vidimo šta danas rade kada im se da isti taj medijski prostor govorite o autoru teksta? Govorim o Đorđu Martiću koji je bio glavni urednik Politike ekspres kada je objavljen tekst kojim se kritikovao Slavko Ćuruvija, naš kolega koji je potom ubijen. Tim komentarom je faktički Ćuruviji nacrtana meta na telu“, kaže Radomirović.  

Reagujući na tekst, ambasada SAD u Srbiji na svom Tviter profilu citirala je reči jednog od osnivača SAD Tomasa Džefersona o značaju i važnosti medija za svako društvo i državu. Na isti način, na Tviteru, reagovala je i organizacija Reporteri bez granica koja je osudila „poziv na linč nezavisnih novinara“.  

Tek dva dana nakon objavljivanja ovog teksta oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u gostovanju na TV Prva. 

„Video sam naslovnu stranu i, kao predsednik Srbije i običan čovek, to osuđujem. To nije javni diskurs kakav želimo i nadam se da se to neće ponavljati, bar ne u medijima u čijem vlasništvu udeo ima država“, poručio je Vučić.  

Nakon ove reakcije predsednika, njegova savetnica za medije Suzana Vasiljević uputila je pismo medijskim udruženjima u kojem je navela da podnosi ostavku na mesto člana Nadzornog odobra Politike AD, jer, kako kaže, ne želi da svojim članstvom daje podršku takvoj uređivačkoj politici, a predstavnicima tih udruženja razlog za neosnovne napade na predsednika države.