Pašalić: Napadi na novinare su ućutkivanje kritičkog duha

Vesti 01. nov 201817:51 > 17:54
Izvor: N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je izjavio da je svaki napad na medije i novinare, bilo fizičkim zastrašivanjima, ili političkim i ekonomskim pritiscima, pokušaj ućutkivanja slobode govora i kritičkog duha javnosti.

On je povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, saopštio da je „razočaravajuće, a pre svega zabrinjavajuće“ da se u Srbiji taj dan dočekuje sa novim primerom poziva na linč pojedinih novinara i medija, „upirući prstom u njih kao u državne neprijatelje.“

„Iako se u slučaju ‘Ilustrovane politike’ radi o autorskom tekstu i mišljenju pojedinca u nedeljniku, u kojem se ponižava profesija i narušava integritet novinara, kao država i društvo ne smemo zaboraviti da se prava pojedinaca ili grupe građana mogu širiti samo do granice dok ne ugrožavaju prava drugih, a govor mržnje i obeležavanje neistomišljenika kao neprijatelja države svakako prelazi tu granicu“, kazao je Pašalić.

On je podsetio da su od početka ove godine zabeležena 73 napada na novinare po podacima novinarskih udruženja, među kojima je bilo pritisaka, verbalnih pretnji ali i fizičkog napada.

„Nadležni državni organi dužni su da zaštite ugrožene novinare i da im obezbede uslove u kojima će profesionalno i bez straha obavljati svoj posao, a one koji ih napadaju, privesti pravdi“, kazao je Pašalić.

Pašalić je takođe, u današnjem razgovoru sa predstavnicima medijskih udruženja, najavio izradu posebne platforme na kojoj bi svi slučajevi napada na novinare bili zabeleženi, uključujući i oni slučajevi koje ne prepoznaju postojeći mehanizmi zaštite, putem kog će javnost biti obaveštena o ishodu postupaka nadležnih u tim slučajevima.