Rendon: Jedini način odbrane od "botova" – transparentnost

Vesti 31. okt 201821:44 > 21:51
N1

Jedini način da se društvo odbrani od napada "botova" odnosno organizovanih pokušaja političkih organizacija da menjaju javni diskurs putem naručenih komentara i lažnih vesti je transparentnost, izjavio je bivši politički direktor američke Demokratske partije Džon Rendon.

Međutim, gostujući u Beogradu na raspravi koju je organizovao Centar za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD), on je rekao da ne misli da su političke stranke ni na istoku ni na zapadu spremne da izađu u javnost sa svojim metodama kako bi ta praksa otišla u prošlost.

„Bio je pokušaj da se to uradi kada je Dona Brazil, bivša šefica Demokratske partije privatno pozvala čoveka koji je bio šef izbornog štaba tada samo predsedničkog kandidata Donalda Trampa. Rekla mu je – mi smo napadnuti u sajber prostoru, prijavili smo, imamo saznanja i želimo da to podelimo sa republikancima kako se to vama ne bi dešavalo. On nikad nije uzvratio poziv“, kaže Rendon.

Vuk Jeremić, predsednik CIRSD: To znači da je tada vladajuća partija ispružila ruku prema opoziciji? To bi bilo isto kada bi ovdašnja vlast upozorila opoziciju da se dešavaju neke ružne i neetične stvari?

Džon Rendon: Vi biste znali koliko je to realno ili nije. Ali u SAD se zapravo dogodilo.