Transparentnost: Predlog zakona o lobiranju ima mana

Vesti 31. okt 201813:35 > 13:36
N1

Transparentnost Srbija ocenila je da je dobro da Srbija dobije Zakon o lobiranju, ali da predlog ima i dosta mana i da ukoliko aktuelni tekst ne bude bitno poboljšan, kako ocenjuju, njegovi dometi biće ograničeni.

Evropska komisija je u februaru 2018. u Strategiji proširenja na Zapadni Balkan konstatovala da zemlje regiona pokazuju elemente „zarobljenih država“. Ovaj fenomen je bio predmet više istraživanja na kojima je tokom 2018. godine radila Transparentnost Srbija.

Očekuje se da parlament počne raspravu o Predlogu zakona o lobiranju. U Transparentnosti kažu da je jedan od načina da se osvetli i zaštiti proces donošenja propisa od zarobljavanja jeste uređenje lobiranja, međutim, predlog novog zakona ima dosta i mana.

„Dobro je da Srbija dobije jedan ovakav zakon, ali su dometi koje možemo očekivati od aktuelnog teksta, ukoliko ne bude bitno poboljšan, veoma ograničeni. Ono što su pokazala iskustva i nekih drugih zemalja iz susedstva, koliko sam imao prilike da čujem, je da je nakon donošenja zakona bio veoma mali broj registrovanih lobista, što ukazuje, sa velikim stepenom verovatnoće, da se uticaji na donošenje odluke organa vlasti odvijaju na nekom drugom mestu“, kaže Nemanja Nenadić.