U Novom danu o presudi aktivistima YIHR

Vesti 31. okt 201813:13 > 13:16
Izvor: N1

Prekršajni apelacioni sud potvrdio je presudu kojom je osam aktivistkinja i aktivista Inicijative mladih za ljudska prava osuđeno za kršenje javnog reda i mira zbog toga što su razvili transparent "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama" i duvali u pištaljke za vreme govora Veselina Šljivančanina na tribini SNS-a.

Dakle, ko kaže da naše pravosuđe nije ekspeditivno. Ali, ima onih slučajeva koji se ne mogu tako ekspeditivno rešiti kao ovaj. Otprilike u isto vreme stigla je 11 godina čekana presuda vođi zabranjenog Nacinalnog stroja Goranu Davidoviću. Deklarisani neonacista osuđen je na godinu dana zatvora posle više od decenije od trenutka kada je izvršio krivično delo. Interesantni slučajevi za poređenje. Iz Incijative najavljuju ustavnu žablu, kao i obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava. Naši gosti u temi jutra biće Ivan Đurić, direktor Inicijative mladih za ljudska prava i Milena Vasić, advokatica iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Štampu u Novom danu listamo sa novinarom nedeljnika „Vreme“ Andrejem Ivanjijem.

Ekskluzivno na TOP kanalu kreće prva epizoda serije „Žigosani u reketu“, nova domaća visokobudžetna serija od autora i producenta Dragana Bjelogrlića. Svake nedelje, četvrtkom i petkom u 20h, naši gledaoci moći će da gledaju ovu savremenu bajku, koja prati sudbinu dvojice članova poslednje zlatne generacije jugoslovenske košarke, jednog iz Srbije i jednog iz Hrvatske, koji su se nakon više godina ponovo sreli sa željom da se vrate svojoj najvećoj ljubavi – košarci. Tim povodom, jedan od glavnih likova u seriji je naš gost – glumac Nebojša Dugalić.

Treće veče 44. Beogradske nedelje mode otvorila je revija nove modne linije „Deconstructed“ by Atelier Igor Todorović. Ovo je za Igora ne samo nova kolekcija, već potpuno nov pristup formi i istrazivanju tkanina. Više o tome reći će nam autor i modni dizajner Igor Todorović.

Na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu biće izvedena predstava „Pu spas za sve nas“. Ovaj pozorišni komad posvećen je Dijani Budisavljević – jednoj od najvećih humanitarnih radnica prošlog veka, koja je spasila između osam i deset hiljada mališana iz ustaških logora u NDH. O tome u Novom danu govore glumica Jelena Puzić i producentkinja Nataša Novaković.

Povodom obeležavanja Dana italijanske savremene umetnosti u Srbiji, u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, međunarodna izložba „Homo Interior“. Postavku čine dela trojice umetnika: Nikole Samorija iz Italije, Radenka Milaka iz Bosne i Hercegovine i Dragana Zdravkovića iz Srbije. Oni su naši gosti.

U klubu Soul Society, u Starom Bitefu, zvezda domaće kantautorske scene Ana Ćurčin i njen prateći bend The Changes održaće koncert. Ana aktivno svira od decembra 2012. godine, a njenu muziku publika je mogla da čuje u Srbiji, regionu i širom Evrope. Sa Anom pred koncert razgovara Neda Kurjački.