Udruženje stanara Stepe: Parcelu za DZ nećemo dati nikome

Vesti 31. okt 201812:13 > 12:18
N1

Potpredsednica Upravnog odbora Udruženja stanara naselja "Stepa Stepanović" Biljana Savić najavila je da će stanari i dalje sprečavati gradnju crkve u tom beogradskom naselju, tražiti da joj se oduzme građevinska dozvola i na tom mestu izgradi zdravstvena stanica.

„Čekamo potez vlasti, ali parcelu za Dom zdravlja nećemo dati nikome“, poručila je ona, u okviru serijala Bez rukavica, i ocenila da iza gradnje crkve stoji nečiji interes.

„I dalje ćemo sprečavati radove svojim telima, dok vlast ne organizuje sastanak stanara i predstavnika Srpske pravoslavne crkve (SPC)“, rekla je Savić novinarki Andrijani Milaćević.

Očekujemo da se sa parcele povuče građevinska dozvola, izdata u aprilu ove godine, precizirala je ona, uverena da je po sredi pojedinačni interes, koji nema veze sa verom i Crkvom.

„Reč je o nečijem materijalnom interesu, koji nije u interesu građana“, smatra Savić i podseća da su se stanari prvo obratili opštinskoj vlasti, ali da predstavnici SPC nisu došli na sastanak.

Onda su se odbratili Agenciji za restituciju, koja je odlučila da se parcela vrati SPC, koja se, kako smatra Savić, ponaša kao da je legalno dobila dozvolu, iako za to nema pravnog osnova.

Prema njenim rečima, na toj parceli ne može da se gradi crkva, jer ona uopšte ne podleže restituciji.

Kako je ukazala, naselje „Stepa Stepanović“ gradila je Građevinska direkcija Srbije, na republičkoj parceli, koju država, odlukom Vlade, dodeljuje SPC.

Savić napominje da je urbanistički projekat naselja „Stepa Stepanović“ predviđao dva vrtića, dve škole i zdravstvenu stanicu, a da hram nikada nije bio u planu.

Po useljenju stanara, 2013. godine, taj projekat je izmenjen i urađena je preparcelizacija, da bi potom u martu na parceli počela nelegalna gradnja crkve, objašnjava Savić.

„Izvođač je došao, bez ikakvih papira, bez table i jednostavno počeo da gradi crkvu. Mi smo to prijavili, a nadležni organi su zaustavili nelegalnu gradnju“, dodala je ona i naglasila da su stanari tada mislili da je priča gotova.

„Međutim, 2015. godine objavljen je Zaključak, koji je potpisao tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić, da se SPC dodeli gornji deo parcele, predviđen za Dom zdravlja“, predočila je Savić.

POVEZANE VESTI

Potom se Planom generalne regulacije na tom mestu predviđa gradnja crkve i to na osnovu Zaključka Vlade iz 2015. godine.

Umesto crkve, poručila je Savić, želimo da nam se sagradi sve ono što smo platili kroz cenu stana od 1.300 evra po kvadratu, a to je prvenstveno zdravstvena stanica.

Ne želimo da se suprotstavljamo vlastima, već da dobijemo ono što smo platili, precizirala je ona i objasnila da je ovo „borba za Dom zdravlja, koji nam je Građevinska direkcija Srbije obećala kada smo kupovali stanove. 

Pošto smatraju da su prevareni, stanari su, posle protesta tokom leta, u avgustu i telima sprečili poslednji pokušaj gradnje crkve. 

Ukoliko njihov zahtev ne bude uslišen, najavili su građansku neposlušnost, kroz proteste, zaustavljanje saobraćaja… 

Naselje sa 4.500 stanova ima oko 13.500 stanovnika, a Udruženje, koje postoji šest godina i sarađuje sa 80 odsto Skupština stanara, zalažući se da dobiju sadržaje koji su im obećani kad su kupovali stanove. 

Savić podseća da su stanari, prvim protestom, uspeli da se izbore za izgradnju prvog vrtića i prve škole u naselju, iako su planom bile predviđene dve škole i dva vrtića. 

Protestom su izborili i ambulantu, kao privremeno rešenje, dok se ne izgradi Dom zdravlja, a protestom je sprečena i izgradnja benzinske pumpe 2016. godine.

Božanić: Nije reč o veri, već o elementarnim ljudskim pravima

Stanar Zoran Božanić ispričao je da je još 2014. godine na sastanku kojim je predsedavao tadašnji gradski menadžer Goran Vesić, dogovoreno da se u naselju „Stepa Stepanović“ organizuje neka vrsta referenduma da bi se stanari izjasnili da li žele verski objekat. 

„Međutim, njega nije bilo, samo smo jedno jutro zatekli mašine koje grade crkvu, pošto je prema Zakonu o restituciji parcela data SPC, koja nikad nije bila u svojini crkve i nije mogla biti vraćena“, rekao je Božanić. 

Prema njegovim rečima, građani su se spontano organizovali i više puta na terenu sprečavali nelegalnu gradnju. 

Kako je istakao, ovde nije reč o veri, već o elementarnim ljudskim pravima i slobodama za koje ćemo se „boriti do poslednje snage, kao i svih proteklih šest godina“. 

Stanari očekuju sastanak sve tri strane, predstavnika države, SPC i stanara, voljni su da reše problem, ali smatraju da je Crkva ta koja koči. 

„Njeni predstavnici se nikada nisu odazvali, iako mi stalno pozivamo na dijalog, ljudski i hrišćanski“, naglasio je Božanić, ukazujući da će stanari radikalizovati delovanje, kroz konkretne akcije. 

„Da se ujedinimo sa svim nestranačkim, građanskim udruženjima, da napravimo novu snagu na nivou Srbije, ne samo Beograda, koja će objedinjena biti kadra da se bori sa državom u interesu građana, jer su nas i partije i vlast izdali“, zaključio je Božanić.