"Kompromis" (s Kosovom) – najtajnovitija "srpska" reč

Vesti 30. okt 201818:32 > 18:33
N1

U Beogradu - zajednički sastanak predsednika, vlade i predstavnika Srba sa Kosova. Od državnog rukovodstva obećano je 50 miliona evra u narednih 18 meseci. Ali, za šta?

Kako je rečeno, novac će biti uložen u privredu, poljoprivredu, zdravstvo, turizam, puteve, vodovod i Univerzitet. Bilo je reči i o aktuelnim odnosima Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić očekuje težak mesec pred nama i tvrdi da ima informacije da se Priština, 28. novembra sprema da osnuje svoju vojsku.

Investiranje u Kosovo stiže, ocenjuje predsednik u veoma teškom trenutku zbog čega je, kako kaže, veoma zabrinut, a najviše zbog 28. novembra.

POVEZANE VESTI

„Na Dan albanske zastave oni imaju jednu zastavu, lažno prikazuju da imaju i onu drugu, na crvenoj podlozi sa onim orlovima, 28. novembra taj dan slave kao Dan zastave i taj dan nameravaju da proslave i obeleže stvaranjem Vojske Kosova, suprotno čak i sopstvenom Ustavu“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Bez obzira na tenzije, ulaganja će, kako su objasnili predsednik i premijerka, biti po projektu kojih za sada ima 76.

„Ono što mi sada možemo da uradimo je da ekonomski ojačamo naš narod na Kosovu i Metohiji i da im damo još jedan razlog da ostanu na Kosovu i Metohiji“, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

A za to vreme Albanci na Kosovu imaće u parlamentu raspravu o dijalogu u Briselu, posle koje će se, kako smatra predsednik Srbije, smanjiti ingerencije prištinskog pregovaračkog tima, pa se predsednik pita da li će dijalog imati smisla.

N1: Šta se dešava sa vašim planom za rešavanje problema na Kosovu, ima li ga i da li će ga na kraju javnost ikada saznati?

Vučić: „Ja sam svoj plan izneo u Briselu i ljudima iz Prištine. Moje ideje nisu naišle na podršku, i ja sam to već više puta rekao. Na moju žalost, iako nikada nisu čuli šta mislim ni kakva bi to rešenja bila, čini mi se da ne postoji glas negativan koji u Srbiji nisam čuo“.

„Kompromis? Nešto do čega treba da dođemo razgovorom“

N1

A šta u planu piše pitali smo predsednicu Vlade i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

N1: Predsednik je rekao malopre da je u Briselu predstavio plan za rešenje problema Kosova, javnost taj plan nije videla, da li vi znate kao premijerka ili gospodin Đurić ili gospodin Rakić šta u tom planu piše i da li mislite da bi trebalo javnost da za njega zna?

Đurić: Hvala vam moram da vam odgovorim malo u šaljivom tonu, ovo pitanje zvuči kao da vi niste pratili medije u proteklih nekoliko meseci, jer je predsednik Vučić krajnje otvoreno jasno i javno govorio šta je njegova politika po pitanju Kosova i Metohije.

N1: Koji je to predlog rešenja o kom pričate na svim mestima, možete li konkretno da mi odgovorite?

Đurić: Mi pokušavamo da pronađemo rešenje koje bi značilo kompromis.

N1: A šta je za nas kompromis?

Đurić: Kompromis to je nešto do čega treba da dođemo razgovorom.

N1: Ako kažemo da je plan odbijen, znači da smo nešto predložili, pa je neko nešto odbio…

Đurić: Ako vam neko traži i javno kaže da je nezavisnost završena stvar, da praktično u Briselu treba da se samo razgovara o načinu na koji bi Srbija to prihvatila, naš odgovor je „ne“.

N1: A šta mi kažemo?

Međutim, nakon tog pitanja, usledilo je obaveštenje – izvinite, konferencija je gotova.

Vučić procenjuje poglede, Brnabić bi da štampa definicije novinarki N1

I dok javnost u Srbiji i dalje ne zna šta je predsednik Srbije predložio Prištini kao rešenje, Aleksandar Vučić posmatra svaki pogled novinara N1, a premijerka bi da nam štampa i neke definicije.

Vučić: A što vi prevrćete očima, nešto vam je teško kad neko postavlja pitanja, nemojte tako prema kolegama, nije to dobro…

Komentar nakon postavljenih pitanja novinarke N1 imala je i predsednica Vlade Srbije: „Možda da za Žaklinu sledeći put štampamo definiciju reči kompromis“.

N1