Gosti N1: Odlazak Angele Merkel, ipak, nije dobar za Srbiju

Vesti 30. okt 201818:14 > 18:19
Izvor: N1

Velike su šanse da Angela Merkel ostane kancelarka Nemačke do kraja mandata, do 2021. godine, a njen prevremeni odlazak ne bi bio dobar za Srbiju, kako to neki misle, ocenili su gosti N1 profesor Ivo Visković i novinar Milan Mišić.

Nakon još jednih izbora u Nemačkoj čiji rezultati su pokazali pad podrške vladajućim strankama, kancelarka Angela Merkel je izjavila da je njena vlada izgubila kredibilitet i najavila svoje postepeno povlačenje iz politike. Na kongresu svoje Hrišćansko-demokratske unije u decembru u Hamburgu, neće se kandidovati za vodeću, niti bilo koju poziciju u stranci.

Neće više ni isticati kandidaturu za mesto kancelara, što znači da ostaje na čelu savezne vlade najdalje do 2021. godine, kada se očekuju redovni savezni izbori.

„Ono što je Merkel učinila nije iznenađenje, ali je imalo efekat šoka“, ocenio je Mišić. Dodaje da je ona, prema nekim analitičarima, i ostala previše dugo na toj poziciji.

Ivo Visković kaže da je sada jako bitno saznati ko će biti njen naslednik.

„Ne zna se još uvek ko će biti njen naslednik. Prerano je o tome govoriti, jer je dosta kandidata za tu funkciju, ali ono što je bitno je da nijedan od njih nema te kvalitete i reputaciju koju ima Angela Merkel. Ali, sa druge strane, u političkom životu se pokaže da ‘u senci hrasta ne rastu veliki plodovi'“, kazao je Visković.

Mišić kaže da je „tema dana“ da li će Merkel ostati na čelu nemačke vlade do 2021. godine, jer onog trenutka kada neko bude izabran na čelo stranke, on će težiti ka tome da preuzme i posao kancelara.

„Treba videti kakve će biti kalkulacije. Činjenica za ‘zvono za uzbunu’ dve partije je konstantno opadanje rejtinga, što se pokazalo u Bavarskoj i Hesenu“, kazao je Mišić.

To da li će ostati kancelarka do kraja mandata ne zavisi od nje, smatra Mišić, već od postojeće velike koalicije, za koju kaže da više nije tako velika.

N1

Na pitanje da li će biti prevremenih izbora, Visković je rekao da je to „moguće“.

„Sećate se da je SPD ušao u koaliciju nakon debate i glasanja u stranci. Sve vreme su se pitali da li za njih korisno ili nije da budu u velikoj koaliciji. Pokazalo se da nije“, kazao je Visković.

Kako kaže, još gore od toga je što je javnost stekla utisak da je njima bitnija karijera i sticanje političkih poena, nego narod. SPD i CDU nude biračima neodređenije ciljeve i otud uspeh Zelenih, kaže Visković.

„Najznačajnije je što Nemačka neće biti više dvopartijska država. Dve velike stranke su do sada bile dominante, ali je sada scena difuzna, Biće potrebno da se tri stranke nađu u koaliciji“, navodi Visković.

Merkel nije toliko potrebna Nemačkoj koliko Evropi

Francuski predsednik Emanuel Makron će ostati „dobar partner“ Merkelovoj, jer se pretpostavlja da će ostati na čelu vlade Nemačke do kraja mandata.

Profesor Visković kaže da je Nemačka stabilna država i neko manje sposoban može da bude na čelu te države, ali da su Evropi sada jako potrebni snažni lideri, s obzirom da je u krizi.

O tome kako je odluka Angele Merkel dočekana u Srbiju, Mišić kaže da su mnogi shvatili da će sada kada je Merkel oslabila, nestati prepreka za konačno rešavanje pitanja Kosova i eventualnog razgraničenja.

„Ali ako uzmemo u obzir da postoje realni izgledi da ona ostane do 2021, razloga za bilo kakavo radovanje, nema“, kaže Mišić.

Za nas bi bilo i te kako dobro da ostane do kraja mandata. Jer niko nema dovoljno iskustva s našom problematikom, a u okviru CDU postoji mnogo njih čiji su stavovi rigidniji od onih koje ima Merkel, kaže Visković.

„Za nas je dakle bitan neko ko će je zameniti, a ja mislim da bi to mogao da bude neko ko će imati manje razumevanja za nas od Merkelove“, kaže Visković.

Pogledajte gostovanje u Danu uživo: