Novinarstvo pred izumiranjem, marketing postao Sveti gral

Vesti 29. okt 201820:20 > 20:20
N1

Novinarstvo u Srbiji i Hrvatskoj, pogovoto istraživačko, pred potpunim je slomom, dobri novinari redakcijama ne trebaju, niti sadašnji vlasnici imaju strpljenja za istraživačke priče, a dominira PR novinarstvo, rekao je hrvatski novinar Hrvoje Zovko. Marketing je postao svet gral novinarstva, dodaje Goran Ćetković iz Udruženja novinara Crne Gore.

Goran Ćetković iz Udruženja novinara Crne Gore kaže da se od novinara danas očekuje bespogovorna poslušnost, i ocenjuje da je ova generacija pala ispit nezavisnog novinarstva.

„Marketing je postao Svet gral novinarstva, imamo bedno plaćen posao, ali nije to najveća šteta, to je jedna od posledica srozavanja zanata i kvaliteta, pokretni diktafoni su ušli u zanat… Ono što smo mi zatekli kad smo počeli da radimo, neće više biti, a pitanje je šta ćemo ostaviti narednim generacijama… barem neko sećanje da je postojalo nešto što ima veze sa novinarstvom, čašću i etikom“, upozorio je on.

Ćetković je govoreći o stanju medija u Crnoj Gori, ali i regionu, rekao da su novinarima mediji veliki protivnik, jer interesne grupacije koje stoje iza medija ne dozvoljavaju stvarnoj slici da ispliva na površinu, da građani steknu svest o čemu se radi.

„Kada razgovaramo mi novinari kolege iz regiona, žalimo se jedni drugima na situacju koji imamo, a istovetna je. Mediji više nemaju poluge moći, imali smo pluralizam mišljenja, a sada mediji zauzmu jednu busiju, prate samo interes svog rova i ne zanima ih šta se radi sa strane“, kaže on.

Ima i nekih pokušaja da mediji ostanu nezavisni, dodaje, ali su oni ipak zavisni od komercijalnih zahteva osnivača.

„To je začarani krug… kao ljudi koji žele časno da obave posao, obaveštavaju javnost u teškoj smo stiuaciji“, zaključio je on.

Zovko: Medijskoj sceni, ako se ovako nastavi, ne vidim budućnost

Hrvatski novinar Hrvoje Zovko kaže da je novinarstvo u Srbiji i Hrvatskoj, pogovoto istraživačko, pred potpunim je slomom, dobri novinari redakcijama ne trebaju, niti sadašnji vlasnici imaju strpljenja za istraživačke priče, a dominira PR novinarstvo. Dodaje da stanje u hrvatskim medijima nije dobro, informativni program se svaki dan urušava, a državu nije briga i ne zanimaju je novinarske slobode.

„Našoj medijskoj sceni, ako se ovakav trend nastavi, ne vidim budućnost, niti svetlo na kraju tunela, niti da ćemo u ovom poslu dočekati penzije“, rekao je Zovko, koji je nedavno dobio otkaz na Hrvatskoj radio televiziji, zbog, kako je tada navedeno, teže povrede rada.

Država se potpuno nezainteresovano ponaša prema medijima, a sigurnosna situacija je veoma loša, veliki je broj pretnji, a posebno zabrinjava odnos vlasti prema tim pretnjama, u kojima političarii učestvuju i za njih daju zeleno svetlo. Jako je loša situacija i zbog toga što država nema medijsku strategiju, dodaje on.

Najveći problem novinarstva u Hrvatskoj, koje je pred izumiranjem, posebno istraživačko, kako kaže, jesu razne PR agencije koje plasiraju svoje sadržaje, pa više ne znate nekad šta je PR novinarstvo, a šta pravo novinarstvo.

„Nekada je bio izrazito jak politički pritisak u medijima, a danas novine imaju male tiraže, pa ulaze PR agencije, ekonomski lobiji, preko medija kreiraju svoju sliku Hrvatske, a političari su pokazali duboko nerazumevanje“, kazao je gost N1.