Sukob u SNS: Gojković vs Mihajlović

Vesti 29. okt 201818:44 > 18:44
Printscreen

Ko je ikebana, a ko broji patriotska krvna zrnca... Epiteti kojima su jedna drugu poslednjih dana častile predsednica Skupštine Maja Gojković i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, ukazuju na sukob unutar same SNS. Zašto je u sporenjima unutar vladajuće partije na jednoj strani uvek Zorana Mihajlović, a na drugoj - svi ostali?

Opraštalo se tek koliko je proslava u sedištu stranke i trajala. Na crveno slovo u kalendaru, lampica iste boje uključila se kod članice Predsedništva SNS-a Maje Gojković, pa je tog dana, ali na televiziji Prva, komentarisala ponašanje stranačke koleginice, ministarke Zorana Mihajlović.

POVEZANE VESTI

„Zorana je kao potpredsednica partije u kojoj sam i ja, uvela jedan manir da možeš slobodno da kažeš šta god želiš bez obzira da li si se konsultovao u stranci i da li su to stavovi većine ili nisu. Smatram da nije primereno da ne odgovori na vređanje ambasadora usred Vlade, a da vi stojite kao ikebana pored. I to je moj stav i ja ću to ponoviti ako želi da čuje to“, rekla je Maja Gojković, članica Predsedništva SNS.

I čula je, pa prećutala zbog slave. Do danas. Nije ministarki Mihajlović svejedno da joj neko, kako kaže, prebrojava „patriotska zrnca“ u situaciji kada za svoju zemlju, uverava, čini najbolje što može.

„E sad… zašto se koriste razne situacije da bude nekih napada unutar SNS-a, to mi se ne dopada i zato ja ne želim da učestvujem uopšte u takvoj vrsti razgovora“, rekla je Mihajlović.

Poziva na slogu unutar partije, a da kritike, kako kaže, idu ka onima koji su 2008. i doveli do ovakve situacije na Kosovu.

„To su bogami neke političke partije i neki pojedinci, od Jeremića i drugih, koji su bili i te kako bliski upravo s članicom Predsedništva SNS“, dodaje.

Potpredsednica Vlade tako je podsetila javnost na političku prošlost Maje Gojković koja će, u istoriji srpske politike, ostati upamćena kao političarka koja je promenila najveći broj partija, zbog čega se N1 njenom političkom karijerom bavio u dokumentarnom filmu o političkim preletačima.

Radun: Ambiciozna, ali niko nije nezamenjiv

N1

Ujedinjeni regioni Srbije Mlađana Dinkića u kojima je Gojkovićeva bila pre SNS-a, nastali su od stranke G17+ u kojoj je, pak, do 2010. bila baš Zorana Mihajlović. Analitičar Branko Radun kaže da istupi ministarke saobraćaja znak su ambicije, koja se može okrenuti protiv nje.

„Verovatno oseća da ima neku političku težinu u vladi da ona to može sebi da dozvoli, ali niko nije nezamenjiv. To je isto jedna istina u politici – koliko god neko mislio da je bitan, uvek može biti zamenjen nekim drugim“, kaže Radun.

Sukob sa predsednicom Skupštine samo je poslednji u nizu koji je Zorana Mihajlović imala sa funkcionerima sopstvene partije. Po pravilu, u tim slučajevima, ostajala je usamljena. Nijedan stranački funkcioner nije stao u njenu odbranu, već su je uglas kritikovali.