Apelacioni sud potvrdio optužnicu za zločin u Štrpcu

Vesti 29. okt 201815:01 > 15:06
N1

Apelacioni sud u Beogradu je nakon tri i po godine potvrdio optužnicu Tužilaštva za ratne zločine protiv petorice pripadnika Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) za zločin koji je počinjen u mestu Štrpci, kada je iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar oteto, a kasnije i ubijeno 20 civila nesrpske nacionalnosti, saopštio je FHP

„Fond za humanitarno pravo (FHP) zahteva od institucija Srbije da ozbiljno i odgovorno pristupe procesuiranju ovog zločina i da, vodeći efikasan postupak, bez daljih odugovlačenja, povrate poverenje žrtava i javnosti u rad institucija nadležnih za krivično gonjenje ratnih zločina“, navodi se u saopštenju FHP-a.

Pripadnici Višegradske brigade VRS-a, predvođeni haškim osuđenikom Milanom Lukićem, nasilno su zaustavili voz u stanici Štrpci i iz njega izveli 18 putnika Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu neutvrđenog identiteta, koje su potom vojnim kamionom odvezli u prostorije osnovne škole u mestu Prelovo kod Višegrada.

Nakon što su im oduzeli sve vredne stvari i pretukli ih, vezali su ih žicom i odvezli u napuštenu kuću u obližnje selo Mušići, gde su im naredili da legnu, a zatim ih ubili, navodi FHP.

POVEZANE VESTI

Za ovaj zločin do sada su pravosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić.

Ranisavljević je 2003. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Mićo Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred sudom Bosne i Hercegovine, priznao je da je učestvovao u ovom zločinu, te je sa Tužilaštvom BiH 2016. godine zaključio sporazum o priznanju krivice, na osnovu kojeg je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Prvu optužnicu, koja je rezultat regionalne saradnje sa Tužilaštvom BiH, protiv petorice pripadnika Višegradske brigade VRS tužilaštvo je podiglo u martu 2015. godine. Od tada pa do danas, Viši sud u Beogradu je čak devet puta odbio da optužnicu potvrdi – šest puta jer tužilaštvo optužnicu nije sastavilo u skladu sa formalnim zahtevima iz Zakonika o krivičnom postupku, dok je tri puta Viši sud optužnicu vratio na dopunu istrage, navodi FHP.

„Nakon devete optužnice, i tri i po godine, Apelacioni sud u Beogradu je doneo konačno rešenje kojim je potvrdio optužnicu za zločin u Štpcima, nakon čega će pred odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu započeti sudski postupak u ovom predmetu. FHP zahteva da institucije nadležne za procesuiranje ratnih zločina u Srbiji ovaj krivični postupak vode bez daljeg odugovlačenja, kako bi povratili poverenje porodica žrtva u pravosudni sistem Srbije, koji im je poslednjih 25 godina uskraćivao pravo na pravdu za mučenje i ubistva njihovih najbližih“, saopštio je FHP.