Linta: Srbija da snažnije govori o kršenjima ljudskih prava

Vesti 28. okt 201809:43 > 09:49
N1

Predsednik Saveza Srba u regionu Miodrag Linta izjavio je da je Srbiji potrebna institucija koja bi se sistematski bavila Srbima u regionu, jer u državama regiona, osim u Mađarskoj i Rumuniji, postoji sistemska diskriminacija srpskog naroda.

Linta je istakao da Srbija treba snažnije i više da govori o primerima kršenja ljudskih i nacionalnih prava.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da je položaj Srba u Hrvatskoj tragičan i da im se šalje poruka da se isele ili asimiluju.

Komentarišući to što je Hrvatska radio-televizija reklamirala knjigu i film „Mit o Jasenovcu“, Linta je ukazao na to da je u Hrvatskoj, od dolaska na vlast Franje Tuđmana, na sceni državni projekat revitalizacije ustaške ideologije.

„Snažne institucije u Hrvatskoj rade na tom planu. Među njima je i HRT koja promoviše sadržaje čiji je cilj širenje govora mržnje prema Srbima. Hrvatski političari retko to osuđuju, pravosuđe i policija ne koriste ionako blage mere protiv tog nasilja“, rekao je Linta.

Kada je reč o zabrani održavanja akademije u Pljevljima povodom 100 godina od ujedinjenja Srbije i Crne Gore, Linta kaže da je to skandalozna odluka koja je za najstrožu osudu.