Inicijativa premijerki: Stopirati promociju knjige Pavkovića

Vesti 27. okt 201810:27 > 10:29
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE

Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je danas da se obustavi promocija i štampanje knjige ratnog zločinca Nebojše Pavkovića.

Inicijativa je uputila pismo predsednici Vlade Ani Brnabić u kojem negoduje zbog promocije knjige Nebojše Pavkovića, koji je osuđen za zločine protiv čovečnosti pred Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu, koju je štampao Medija centar „Odbrana“ u okviru Ministarstva odbrane i traži da se obustavi promocija i štampanje.

Ta organizacija ocenila je promociju te knjige na Sajmu knjiga u Beogradu kao „najotvoreniji vid podrške državnih organa osuđenim ratnim zločincima“ za vreme mandata Brnabić.

„Inicijativa mladih za ljudska prava iskazuje duboku zabrinutost u vezi sa porukom koja se ovakvim činom šalje od strane Vlade Republike Srbije i Vas kao premijerke, ukoliko ostanete nemi na ovakav potez Ministarstva. Ministarstvo odbrane promoviše učešće u ratu generala i vojnih komandanata čija su delovanja veoma jasno okarekterisana njihovim presudama“, navodi se u pismu.

Napominje se da ti potezi Ministarstva odbrane predstavljaju suštu suprotnost reformskim ciljevima Vlade Ane Brnabić i podseća da je prilikom izlaganja ekspozea, ona naglasila da je jedan od ciljeva Vlade „postizanje istorijskog pomirenja sa albanskim narodom na Kosovu“.

„Ponavljamo da pomirenja nema bez preuzimanja odgovornosti. Ako očekujete da se sve žrtve uvaže, rane prevladaju i zaista želite pomirenje kao trajni proces, ne smete da opravdavate prisustvo ratnih zločinaca u javnom prostoru. To je političko pitanje i ono je na vama – da li je ovo Vlada koja podržava zločince ili ne“, naveli su u pismu i dodali da se tako dovodi u pitanje „kako evropski put Vlade i cele zemlje, tako i bilo kakav dijalog o kosovskom pitanju“.

Inicijativa je zatržila da se obustave dalje aktivnosti Ministarstva odbrane u vidu štampanja i promocije Edicije „Ratnik“, kojima se kako su naveli, „unižavaju sve žrtve rata na Kosovu“ i napomenula da će danas u 16 sati na Sajmu biti predstavljena knjiga „Prištinski korpus 1998-1999 – svedočenja ratnih komandanata“ Vladimira Lazarevića, takođe osuđenog za ratne zločine.

„Ovaj čin predstavlja vraćanje Srbije u klub zemalja kojima razvoj društva i evropska orijentacija ne stoje visoko na listi prioriteta, dok regionalnu saradnju na bilo kom planu čine gotovo nemogućom. Srbija mora imati aktivnu ulogu u kreiranju prostora za nova sećanja i izgradnju novih odnosa na Balkanu umesto da sistemski podržava revizionističke poduhvate u korist osuđenih ratnih zločinaca“, zaključuje se u pismu.