Pravnici: Venecijanska komisija nije dala pozitivnu ocenu

Vesti 25. okt 201813:01 > 13:05
N1

Netačni su podaci Ministarstva pravde Srbije o tome da je Venecijanska komisija Saveta Evrope pozitivno ocenila nacrt najnovije, četvrte verzije amandmana tog ministarstva za izmenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, ukazalo je u zajedničkom saopštenju sedam udruženja pravnika i organizacija.

Ministarstvo pravde je u sredu na internetu objavilo da je Venecijanska komisija „zaključila da je poslednja verzija amandmana, koja je nastala nakon usaglašavanja s komentarima stručne javnosti, usklađena s preporukama Venecijanske komisije“.

Međutim, udruženja pravnika i organizacije konstatuju „da su podaci koje je Ministarstvo pravde iznelo netačni“, jer „Venecijanska komisija uopšte nije odlučivala o usklađenosti najnovije verzije ustavnih amandmana s njenim preporukama“.

„Netačnost navoda iznetih u saopštenju Ministarstva pravde može se proveriti uvidom u originalni dokument na koji se Ministarstvo pravde poziva i koji se nalazi na internet stranici ove institucije“, piše u saopštenju.

U dokumentu na tom sajtu, po nazivom „Memorandum Sekretarijata“ se navodi, prenose udruženja pravnika i organizacije, da je Sekretarijat – administrativno telo Venecijanske komisije, „sumarno izneo zaključak o usaglašenosti najnovije verzije s ranije datim preporukama“, dok na 116. Redovnom zasedanju koje pominje Ministarstvo, članovi Venecijanske komisije o tom zaključku Sekretarijata „nisu glasali, niti su donosili bilo kakvu odluku, kako se to netačno predstavlja javnosti, već su ga samo ‘notirali’ „.

Udruženja pravnika i organizacije navode da je „upravo Ministarstvo pravde bilo to koje je izbeglo da se obrati za mišljenje Venecijanskoj komisiji o usklađenosti poslednje verzije ustavnih amandmana“, već se „svesno obratilo administrativnom telu Komisije, dok u domaćoj javnosti tvrdi nešto sasvim drugo“.

To nije prvi put, piše u saopštenju, da „Ministarstvo pravde javnosti dostavlja netačne ili nepotpune informacije o ovako značajnim pitanjima“.

Organizacije – potpisnice saopštenja pozivaju Ministarstvo pravde Srbije da „tačno i blagovremeno izveštava javnost, kako bi građani imali prilike da se blagovremeno i potpuno upoznaju sa informacijama značajnim za buduću promenu Ustava u oblasti pravosuđa“.

„Pozivamo Ministarstvo pravde da četvrtu verziju ustavnih amandmana zaista uputi organu Saveta Evrope – Venecijanskoj komisiji, a samu Komisiju da se oglasi povodom netačnih informacija iznetih u domaćoj javnosti“, piše na kraju zajedničkog saopštenja Udruženja javnih tužailca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Društva sudija Srbije, Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM), Centra za pravosudna istraživanja, Beogradskog centra za ljudska prava, Evropskog pokreta u Srbiji i Transparentnosti Srbija.