"Promenada" privremeno ispušta podzemne vode u kanalizaciju

Vesti 24. okt. 201815:04 > 15:10
Podeli:
Izvor: N1

Izvođač radova na izgradnji tržnog centra "Promenada" u Novom Sadu ponovo se obratio javnom preduzeću "Vodovod i kanalizacija" zahtevajući dozvolu da u kanalizacioni sistem ispušta podzemne vode, saznaje N1. Vodovod je dozvolio "Promenadi" da podzemne vode ispušta u kanalizaciju najdalje do 30. novembra.

Graditelji tržnog centra ovog puta takav zahtev pravdaju „lokalnim intervencijama na temeljnoj ploči“ i dodaju da će koristiti maksimalno četiri bunara.

POVEZANE VESTI

U „Vodovodu i kanalizaciji“ nam potvrđuju da su na ovaj zahtev pozitivno odgovorili, jer im tako nalaže procedura, te da će izvođač radova imati dozvolu da podzemne vode ispušta u kanalizaciju najdalje do 30. novembra.

Kako nezvanično saznajemo, oni su to činili i proteklih meseci, iako saglasnost javnog preduzeća nisu imali.

Investitoru, kompaniji „NEPI Rockcastle“, uputili smo zahtev da takve navode prokomentarišu, kao i da odgovore na pitanje kakve se lokalne intervencije obavljaju na temeljnoj ploči, a zbog kojih su se ponovo obratili novosadskom Vodovodu, međutim odgovor za sada nismo dobili.

Podsećamo, profesor Građevinskog fakulteta u Subotici Petar Santrač, koji je na zahtev projektanta i izvođača radova na Promenadi radio procenu uticaja konstatnog crpljenja podzemnih voda na susedne objekte, potvrdio je ranije za N1 da je izmenjen prvobitni projekat na osnovu kog je Promenada dobila građevinsku dozvolu.

Prema njegovim rečima, projektant se, umesto horizontalne i vertikalne hidroizolacije koja bi onemogućila prodor podzemnih voda, odlučio za jeftiniju varijantu koja zahteva da pumpe tokom celog životnog veka objekta crpe podzemne vode.