Vlast i opozicija različito završavaju Vučićevo "eee"

Vesti 23. okt. 201819:37 > 19:59
Podeli:
Izvor: N1

U Skupštini Srbije nastavljena je rasprava o amandmanima na zakone iz oblasti infrastrukture ali je druga tema ipak dominirala skupštinskom raspravom. Tačnije, pitanje - da li je Aleksandar Vučić u nedelju prilikom obilaska buduće fabrike tekstilne industrije uvredio žene ili ne?

Jedni su ga kritikovali, drugi branili – a zapravo nije jasno da li su vlast i opozicija mislili na istu izjavu ili na dve, obe izgovorene baš u Kraljevu.

“Pa ti si sve žene uzeo da rade… Pa zato si ti srećan. Misliš da ćeš… Eee…” – rečenica je koju je pre dva dana u Kraljevu izgovorio predsednik Republike, a koja je stigla i u Skupštinu – u formi poslaničkog pitanja Aleksandre Jerkov iz Demokratske stranke.

„Citiram, predsednika Republike Srbije: ‘Pa, ti si sve žene uzeo da rade. Pa, zato si ti srećan. Misliš da ćeš… Eee’. Da li bi mogao da završi ovu rečenicu pa da i mi žene znamo šta njemu da kažemo”, zamolila je Jerkov.

POVEZANE VESTI

I to nije bila jedina kritika na račun izjave Aleksandra Vučića koju je Marija Janjušević iz Dveri ocenila kao mizoginu.

„On je, prilikom najave velike investicije u Kraljevu, uvredio sve žene u Srbiji, ponudivši ih na tržištu rada ili nečeg mnogo strašnijeg”, ocenila je ona.

Šef poslanika naprednjaka Aleksandar Martinović odmah je stao u odbranu svog predsednika.

„Aleksandar Vučić se sa najvećom poštovanjem odnosi prema ženama. Ovaj turski investitor je preuzeo obavezu da zaposli, i sam je izjavio da će da zaposli i žene koje su u starosti između 40 i 50 godina i Aleksandar Vučić mu se samo na tome zahvalio”, podsetio je Martinović.

I zaista, osim rečenice koju je citirala Jerkov i koju je Vučić izgovorio prilikom obilaska pogona, u zvaničnom obraćanju medijima, on se jeste zahvalio turskim investitorima što zapošljavaju i starije žene.

„To mi je naročito drago, da ne rade samo devojke od 20 do 25 godina, hvala ti, brate Turčine, što si primio i žene koje imaju i 40 i 50 godina”, rekao je tada Vučić.

A da su kritike „šizofrene“ smatra i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, koja je ujedno i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

„To nisu nikakve kritike, dakle, to su pre svega vrlo ružne reči izgovoreno protiv onih koji donose posao, i mislim da to zaista svi treba da osudimo, čak mislim da stranke koje stoje iza toga treba da osude takvo ponašanje i takav govor mržnje”, poručia je Mihajlović.

Na stranu predsednika stala je i predsednica Vlade Ana Brnabić, zapanjena primedbama na račun predsednika.

„Zapanjili ste me, verujte mi. Da oni smataju da je nešto uvredljivo za žene, to je… To… Dobro, mi, ja mislim da mi shvatamo potpuno drugačije šta je uvredljivo za žene, a šta nije”, rekla je Brnabić.

Iako su naprednjaci branili predsednika, niko od njih nije završio njegovu nedovršenu rečenicu, a čini se i vlast i opozicija, namernno ili slučajno, misle na različite izjave iz Kraljeva.