Poslanici o slučaju Kragujevčanke i Vučićevom "…eee"

Vesti 23. okt 201815:18 > 15:52
FoNet/Aleksandar Levajković

Poslanici Skupštine Srbije postavljali su danas pitanja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije o Kosovu, predstojećim lokalnim izborima, zločinu u Sjeverinu, bezbednosti u Srbiji, kao i o slučaju Kragujevčanke Violete Cvetković koja tvrdi da su u Domu zdravlja odbili da prime i pregledaju njeno bolesno dete.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića kada će biti raspisani lokalni izbori u opštini Lučani i da li je tačna informacija da Srpska napredna stranka razmišlja o tome da „veštački izazove“ lokalne izbore u još najmanje tri opštine – Kuli, Kladovu i Doljevcu, koji će biti održani kada i izbori u Lučanima.

„Da li time SNS želi da sakrije ono što ih čeka u opštini Lučani, a to je jedan ozbiljan izborni izazov, jer se Savez za Srbiju prvi put pojavljuje na izborima upravo u opštini Lučani“, rekao je Obradović.

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić pitala je kada će predsednik Srbije Aleksandar Vučić reći koja je njegova politika u vezi sa Kosovom i Metohijom.

„Zašto se istovremeno lobira da se povuku priznanja nezavisnosti Kosova, a u isto vreme se plasira ideja o razmeni teritorije. Da li je Vučić instruirao šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića da sa tako visokog mesta, kao probni balon, baci temu razmene teritorija“, pitala je ona.

Rašković Ivić je ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića pitala šta on i MUP planiraju da preduzmu kako bi se poboljšala bezbednost u Srbiji i podsetila na pucnjavu u ponedeljak uveče u blizini dečje igraonice u Novom Beogradu.

Rašković Ivić: Zašto vlast dovodi turske tekstilne kompanije?

Premijerku Srbije Anu Brnabić Sanda Rašković Ivić pitala je da li je moguće da u Srbiju, koja je imala besprekornu tekstilnu industiju, vlast mora da dovodi turske investitore da zapošljavaju žene i muškarce koji će samo da šiju za njih.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj postavio je pitanje ministru prosvete Mladenu Šarčeviću kakve će mere da preduzme prema dekanu Filološkog fakulteta u Beogradu Ljiljani Marković povodom nedavnog predavanja generalnog sekretara NATO Jensa Stotenberega.

Aleksandar Šešelj je ocenio da je Stoltenberg objasnio studentima kako je bombardovanje SRJ 1999. godine „bilo za naše dobro, kako je demokratija morala da se uvede u Srbiju pod bombama, i kako je to bilo nužno da bi se srušio sa vlasti Slobodan Milošević“.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov pitala je nadležne u Tužilaštvu dokle je stigla istraga u vezi sa slučajem Violete Cvetković i da li su tačne informacije objavljene u dnevnom listu Informer da je bila u sekti, da je ranije osuđivana, kao i da je na Badnji dan izvršila abortus.

„Dokle je stigla istraga koja će utvrditi da li su podaci objavljenu u režimskom tabliodu Informer o građanki Violeti Cvetković tačni? Ukoliko su ti podaci tačni onaj ko je Informeru javio, dojavio ili omogućio da dođe u posed njenog zdravstvenog kartona počinio je ozbiljno krivično delo“, rekla je Jerkov.

Ona je pitala šta je ministar zdravlja Zlatibor Lončar uradio po ovom pitanju i šta će da uradi povodom činjenice da jedan režimski tabloid proganja jednu našu sugrađanku.

Jerkov: Šta je Vučić mislio kad je rekao „…eee“

Jerkov je tražila od predsednika Vučića da objasni šta je mislio kada je prilikom obilaska turske fabrike tekstila kod Kraljeva izgovorio: „Pa ti si sve žene uzeo da rade, pa zato si ti srećan misliš da ćeš… eee“.

Jerkov je pitala Vučića da li bi mogao da završi ovu rečenicu i objasni šta tačno misli da poslodavac koji je zaposlio sve žene očekuje od svoji radnica.

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović rekao je da je juče navršeno 26 godina od zločina u Sjeverinu kada je 16 osoba ubijeno samo zato što su bili Bošnjaci.

On je rekao kako javnost još ne zna ko su nalogodavci i inspiratori tog zločina i gde su sahranjena tela ubijenih.

Imamović je pitao Vučića i Brnabić zašto žrtvama iz Sijekovca nije dodeljen status civilnih žrtva rata.

On je pitao Brnabić zašto je Vlada Srbije iz Akcionog plana za poglavlja 23 i 24 izbacila obavezu rasvetljavanja ovih zločina.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević tražio je od nadležnih u Ministarstvu pravde odgovor da li su zbog teških zločina koji su počinjeni u ime srpskog naroda u Sjeverinu i Štrpcu krivci izvedeni pred lice pravde.

Rističević je pitao i da li je tačno da zločini koji su učinjeni prema srpskom narodu, u slučajevima „Tuzlanska kolona“ i „Dobrovoljačka“, nikada nisu procesuirani.

On je pokazao i fotografiju glumca Sergeja Trifunovića na čijoj majici je lik Jove Divjaka, kojeg je nazvao „učesnikom u zločinu nad srpskim vojnicima u Dobrovoljačkoj“.

Rasprava o „istorijskim korenima“ demokrata i naprednjaka

U Skupštini Srbije se povela rasprava o železnicama Srbije, koja je poslanika Demokratske stranke Balšu Božovića i šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića odvela do polemike o istorijskim korenima demokrata i naprednjaka.

Božović je tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o građevinskim proizvodima, počeo da kritikuje premeštanje železničke stanice iz centra Beograda na Topčider, a potom rekao da su naprednjaci „politička nit radikala koja se u 19. veku borila protiv železnice“.

On je zatim govorio i o Inženjerskoj komori, na čijem je čelu funkcioner DS Dragoslav Šumarac, a kojoj se oduzimaju odredjene nadležnosti i prenose na Ministarstvo gradjevinarstva i ocenio da se time ne vredjaju samo stručni ljudi, profesori i doktori nauka, već i vlada Zorana Djindjića u kojoj je bio i Šumarac.

Božović je naprednjacima rekao da poslednjih dana govore o navodnoj pogubnoj politici Vlade Zorana Djindjića, jer se boje svake vrste modernosti.

„Verovatno se Zoran Djindjić prevrće u grobu kada zna da ga vi branite i da ga pominjete uopšte“, odgovorila je Božoviću ministarka Zorana Mihajlović, a potom počela da pokazuje fotografije železničkih stanica kako su izgledale u vreme DS-a, a kako kada ih je naprednjačka vlada renovirala.

„Ulaganje u železnice se danas meri milijardama evra, a vi ste uzimali kredite i onda pet godina blejali nad tim kreditom… niste radili ništa i nakon toga ostavite da država plaća kamate na taj kredit“, rekla je ministarka.

Šef naprednjaka u skupštini Aleksandar Martinović je kazao je da Balša Božović ne zna šta priča i da je železnica Srbije najviše gradjena u drugoj polovini 19. veka, kada su naprednu stranku predstavljali najumniji ljudi, poput istoričara Stojana Novakovića, ekonomiste Čedomilja Mijatovića i pukovnika Milutina Garašanina.

„Ne znam šta vam znači ova aluzija na SRS i nit sa SRS“, rekao je Martinović i onda govorio o tome koliko je Božović bogat, da su mu bogati otac i „šef“ Dragan Djilas, „pa da misli da mu je zato dopušteno da sve“.

Božović mu je odgovorio da se politika SNS ne razlikuje od politike SRS iz 19 veka i da je to „vrednosna nit koja nikada nije prekinuta i koju naprednjaci danas predstavljaju“.

„Gunj, opanak i Rusija – to je ono što su vrednosti SRS i SNS. To je sve što vam je ostalo u poslednjih 200 godina“, rekao je Božović.

On je kazao da naprednjaci danas u skupštinskoj sali imaju poslanike koji su na „mnogo nižem stupnju obrazovanja i svesti nego što su bili neki poslanici u 19 veku“.

„To nije uvreda, to je realnost i činjenično stanje“, rekao je Božović.

Poslanica SRS je istakla da SRS i SNS nemaju ništa zajedničko i dodala da Božović svaki put kada se javi da govori u parlamentu zapravo samo potvrdio da je „čovek koji nije psihički spreman za ozbiljne rasprave“.

Ona je kazala i da su radikali ponosni i na gunj i opanak i da se zalažu za saradnju sa Rusijom, iskreno i na svim nivoima, a ne EU za koju se, kako je istakla, DS zalaže po svaku cenu.

Martinović se potom ponovo javio za reč i kazao da je u 19. veku u vreme ondašnje napredne stranke, čije vrednosti sadašnja SNS baštini, osnovano Narodno pozorište, Narodni muzej, Srpska kraljevska akademija nauka i umetnosti.

„Ja bih mogao da nabrajam do sutra velikane srpske istorije, i iz liberalne stranke ondašnje, i iz napredne stranke i radikalne stranke. Svako od njih je ugradio po jedan kamen u taj veliki mozaik srpske istorije, ali vi o tome ne znate ništa“, rekao je Martinović Božoviću.

On je potom naveo da na sajtu DS u delu o korenima DS piše, da je prva preteča DS Srpska napredna stranka osnovana 1881. godine, a da je sledeća stranka koja je navedena kao preteča DS, Samostalna radikalna stranka osnovana 1901. godine, pošto je grupa mladih radikala istupila iz naprednjaka.