Jerkov traži da Vučić objasni izjavu o ženama, SNS ga brani

Vesti 23. okt 201813:01 > 13:03
Podeli:
Izvor: N1

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov pitala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nastavi rečenicu koju je izgovorio u Kraljevu posle otvaranja tekstilnog preduzeća. Ministarka Zorana Mihajlović i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović odbacili su navode da je Vučić uvredio žene i ocenili da je na delu novi napad na njega.

Poslanica Demokratske stranke pre toga je u parlamentu tražila od predsednika Srbije da dovrši rečenicu kojom je tokom obilaska fabrike u Kraljevu vređao žene.

„Vučić je kroz kvazi mangupski osmeh izgovorio rečenicu direktoru frabike uz mizogene opaske o tome kako Turci treba da čuvaju naše žene i vode računa o njima“, rekla je Jerkov i potom citirala Vučića: „Pa ti si sve žene uzeo da rade, pa zato si ti srećan, misliš da ćeš … eee…“.

Ona je tražila od Vučiča da objasni šta je mislio kada je to izgovorio i šta on tačno misli da poslodavac koji je zaposlio sve žene očekuje od svojih radnica.

„Molim vas (predsedavajući) da ovo pitanje prosledite predsedniku i zamolite ga da dovrši rečenicu, pa da onda mi žene znamo šta njemu da kažemo“, rekla je Jerkov.

Ministarka i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović odbacili su navode da je Vučić tokom obilaska fabrike svojim izjavama uvredio žene.

Mihajlović je na sednici Skupštine Srbije, gde brani zakone iz oblasti građevinarstva i saobraćaja, navela da je Vučić u Kraljevu samo pohvalio turskog investitora koji je zaposlio značajan broj žena u Kraljevu.

„Ne kritika, već govor mržnje opozicije na račun predsednika Vučića samo zato što je izrazio zahvalnost investitoru jer je zaposlio žene, posebno one koje imaju više od 50 godina, potpuno je šizofren. Pogotovo ako se zna da u Srbiji žene teže dolaze do posla, naročito starije žene. Ovakvo ponašanje zaslužuje osudu svih, pa i osudu stranaka koje podržavaju i stoje iza ovakvih uvreda“, rekla je Mihajlović.

Šef poslaničkog kluba SNS Aleksandar Martinović rekao je da se Vučić sa velikim poštovanjem odnosi prema ženama

On je takođe kazao da se Vučić zahvalio Turčinu koji je u Kraljevu otvorio fabriku u kojoj će biti zaposleno 2.500 ljudi.

„Nije se polumangupski i šeretski obratio predsedniku Upravnog odbora turske kompanije, nego je istakao da je veoma teško danas u Srbiji naći za ženu posao ako ima između 40 i 50 godina, jer svi traže relativno mladu radnu snagu, i Vučić mu se samo na tome zahvalio“, rekao je Martinović.

On je dodao da je na društvenim mrežama „u nedostatku drugih argumenata“, zbog toga krenula salva uvreda na Vučića, koji je omogućio da dođe investicija u Kraljevo i da se zaposli 2.500 ljudi.

Poslanica Dveri Marija Janjušević pozvala je danas sve „pristojne“ članove Srpske napredne stranke da se ograde od izjave Vučića kojom je, kako je ukazala, uvredio sve žene u Srbiji.

Janjušević je novinarima u Skupštini Srbije rekla da je Vučić prilikom obilaska turske fabrike u Kraljevu „mizoginim izjavama i prostačkim ponašanjem“ uvredio sve porodice u Srbiji.

Ona je kazala da je Vučić pokušao da bude duhovit na račun vredjanja dostojanstva žena i istakal da ono što je tužno nikako ne može da bude smešno.

„Vučić je uvredio sve žene u Srbiji ponudivši ih na tržištu rada ili nešto mnogo strašnije, investitorima iz Truske koje je prisno nazivao braća Turci. Ja nemam ništa protiv njihovog prisnog odnosa i da se investitori osećaju u Srbiji dobrodošli, ali to ne sme da bude na račun dostojanstva žena u Srbiji“, rekla je Janjušević.

Šef Dveri Boško Obradović rekao je da Vučić pokazao da nema nikakav smisao za humor, odnosno da je“ operisan od smisla za humor“. „Vučić naprestano pokušava da bude duhovit, ali ne sme da pokušava da bude duhovit tako što će gaziti dostojanstvo žena u Srbiji“, rekao Obradović.