Čemu služi tunel u bojama srpske zastave u centru Beograda?

Vesti 22. okt. 201819:51 > 20:03
Podeli:
Izvor: N1

Posle novogodišnje jelke od 83.000 evra, srpska prestonica dobila je još jednu novogodišnju atrakciju - 3D sveteleći tunel u bojama sprske zastave. Cena je za sada nepoznata, a i o nameni se puno nagađalo. Budući da će novogodišnja rasveta biti uključena 1. novembra, danima unazad javnost se pita - čemu služi tunel na Obilićevom vencu?

Ženi li se ko u šatoru u sred centra Beograda ili je na Obilićevom vencu nikao plastenik kakav niko dosad nije video, pitaju se građani sa kojima je u toj pešačkoj zoni razgovarala ekipa TV N1:

A pa da, tačno je plastenik. Može, može.”

Predstavu nemam, sem da je to kreativno iživljavanje gradske vlasti. Predstavu nemam, šta god da je, haos je!”

Nisam oduševljena. Zar treba objašnjenje?”

Konačno neko da izgradi i tunel za ljude, dosta je bilo samo za automobile. Ovo mi se baš sviđa, onako diskretno… i efektno, što bi se reklo. Podržavam, podržavam svaki tunel. Što više gledam više mi se prolazi kroz njega!”

S nestrpljenjem da kroz tunel prođe čeka i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević. Otkriva nam da je reč o novogodišnjem tunelu.

“Nisam ga još uvek video, izgeda mi zaista sjajno, deluje mi kao atrakcija za ljude koji šetaju centrom grada da prođu u jednom svetelećem tunelu, u bojama srpske zastave. Ja bih se u svakoj drugoj prestonici kada bih to video slikao verovatno u takvom tunelu, slikaću se i u ovom našem, zaista mi deluje sjajno”, kazao je Nikodijević.

Na pitanje liči li mu tunel pomalo na plastenik, prvi čovek gradskog parlamenta odgovara: “Ne, nemam te asocijacije, ja kad vidim srpsku zastavu, liči mi na nešto lepo, sjajno, nešto što kod mene izaziva pozitivne emocije kod mene.”

Da li su pozitivne emocije i u Javnom osvetljenju dovele do toga da to javno preduzeće, umesto jednog, naruči čak 19 svetlećih 3D tunela u bojama srpske zastave.

Ipak, tehnička greška, koja je u izmenjenoj tenderskoj dokumentaciji ispravljena. Zbog jednog, a ne 19 tunela, pobednik tendera nije na gubitku.

Misteriozni tunel na Obilićevom vencu, ispostaviće se, deo je novogodišnjeg paketa vrednog skoro 300 miliona dinara. Kao i svih prethodnih, i ove posao nabavke novogodišnje rasvete dobija firma Kip lajt (Keep light). Međutim, za razliku od prethodnih godina, ovoga puta na tenderu je bilo više ponuđača.

Za nabavku novogodišnjih ukrasa nadmetale su se još četiri firme, samo jedna među njima Maxwell group specijalizovana je za novogodišnju rasvetu. Druge dve su građevinske firme koje se bave izgradnjom električnih i telekomunikacionih vodova, dok se četvrta bavi štampanjem.

Sve te ponude, ocenila je stručna komisija, neodgovarajuće su i neprihvatljive, jer su od Kip lajta bile skuplje.